Почетна » Обратите пажњу, она је наш најважнији орган: Ово су нетипични СИМПТОМИ МАСНЕ ЈЕТРЕ
Здравље Вести

Обратите пажњу, она је наш најважнији орган: Ово су нетипични СИМПТОМИ МАСНЕ ЈЕТРЕ

Фото: Пекселс

Скоро да нема важнијег органа од јетре. Не само да је највећи орган у телу, већ и има највећи број различитих функција од свих органа. Та релативно мала структура (тешка је свега 2 кг) ради дословно хиљаду ствари, које су веома компликоване и подразумевају сложене хемијске реакције. Зато је веома важана за целокупно здравље нашег организма.

Неалкохолна масна јетра („ноналцохолиц фаттy ливер“ – НАФЛ) је болест коју карактерише стварање масних наслага у овом органу, што може озбиљно да наруши здравље пацијента. Веома је опасно, јер нема очигледних симптома. Када се јаве тегобе, болест се већ прогресивно развила.

Међутим, постоји симптом који делује потпуно неповезано са јетром, а заправо је знак да овај орган пати – свраб у табанима и длановима! Јак свраб повезан са НАФЛ најчешће се погоршава касно увече и ноћу.

Са друге стране, према речима стручњака, класични симптоми неалкохолне масне јетре су: нелагодност и бол у стомаку и осећај пуноће у десном горњем делу стомака

Лекари су, такође, приметили да су гојазне особе склоне обољењу неалкохолне масне јетре. Ако већ постоји ова дијагноза, неопходно је повести рачуна о исхрани и смањити унос калорија.

Од пресудног значаја је знати да трајно оштећење јетре може временом да доведе до цирозе, а потом и до отказивања овог органа, што је екстремно опасно и може бити фатално.

Постоји шест основних ствари које штете јетри:

1. Преједање

2. Нездрава храна и пића

3. Храна са мало протеина, а много угљених-хидрата и масти

4. Специјални отрови, попут алкохола, дувана, кофеина, теобромина и тешких дроги

5. Лекови, било они који се узимају са или они без рецепта

6. Конзумирање или удисање инсектицида, презерватива и других кумулативних отрова