Почетна » ОД 1. јануара следе нови услови за одлазак у ПЕНЗИЈУ: Мушкарце чека 1 промена а ово су услови за жене
Вести У жижи

ОД 1. јануара следе нови услови за одлазак у ПЕНЗИЈУ: Мушкарце чека 1 промена а ово су услови за жене

Од 2022. године важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима.

С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкарце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању. Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње, Блиц. И тако све до 2032. године, када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, годину дана и десет месеци дуже него данас. Наредне календарске године, даме тако у старосну пензију могу са 63 године и четири месеца живота, уместо 63 године и два месеца, колико је било потребно да имају за пензионисање у 2021. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Одлазак у превремену пензију

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Граница и услови за одлазак у превремену пензију помера се од наредне године и за жене и за мушкарце. Мушкарци су ове године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година. Следеће године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота. Што се тиче превремене пензије за даме, услов за њих ове године је био 58 година и четири месеца живота. Услов је и да имају минимум 39 година и четири месеца стажа. За наредну је то 39 година и осам и месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

Оно што је једнако за оба пола јесте правило по којем и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током 45 година редовно уплаћивали доприносе. Говорећи о превременој пензији оно што је важно знати јесте да она кошта, односно да вам умањује примања. Практично, пензија ће вам бити мања за 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања, а највише за 20,5 одсто од укупне пензије. То значи да ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, онда би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно да би износио 26.300 динара.

Свугде измене

Измене пензионих система су претходних година доносиле и многе земље у региону, али и у свету. Нови законе имају и Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Промене су најављивале и Велика Британија и Финска којима је циљ да повећају границу на 68 година. Немачка је пре неки дан утврдила и износ испод кога не сме да буде износ пензије.

Извор: Блиц