Почетна » Одједном, више нема секса. Шта сад?
Уролог Психолог Вести

Одједном, више нема секса. Шта сад?

Када дође до губитка сексуалне жеље код једног од емотивних партнера, он не зна шта га је снашло, преиспитује се, покушава да нађе ваљан разлог за то, пре него што пад свог либида заувек припише старости, односно годинама.

Да ли је секс био основа брака?

Како на емотивни однос утиче то када једном од партнера почне да пада либидо, објашњава Жељка Курјачки, психолог и психотерапеут:

– Као и када је у питању било који други проблем у емотивном односу, најважније је међусобно поштовање и разумевање и вештина да о проблему разговарамо на неугрожавајући начин. Уколико се до тада међусобни однос заснивао првенствено на сексу, ако су кроз секс, условно речено, решавани сви неспоразуми и неслагања, тада ће пад либида значити и престанак постојања старог начина да се прошли и будући проблеми потисну – каже Курјачки.

Старост доноси многе промене, па и у сексу.

У ком добу најчешће долази до тога?

– Поред смањења либида као честог и на неки начин природног пратиоца старења, до смањења сексуалне жеље долази и у периодима живота када нас нешто веома мучи, било да је то стрес проузрокован односима на послу, у породици или је напетост просто стање у коме се налазимо у неком тренутку, без спољашњег узрочника. Многи људи у неком периоду живота пате од депресивности, анксиозности, а тада је углавном сексуална жеља смањена. Просто, природа нас је направила тако да када осећамо страх, није нам до секса – истиче Курјачки.

Како објаснити партнеру?

Како објаснити себи да то није због престанка жеље за вољеном особом, већ због природног, физиолошког процеса старења?

– Уколико је сексуалност значајна ставка у односу партнера, тада се и овај проблем као и сваки други не узима здраво за готово, него се тражи помоћ. Медицина је прешла дуг пут у решавању овог проблема и било би штета не сазнати шта све има да нам понуди. Многе жене се боре против своје менопаузе, не схватајући је као период иницијације, обнављања, него период који означава нешто тужно и тмурно, па на смањење сексуалне жеље гледају као на нешто неминовно – објашњава Курјачки.

Како у то уверити партнера?

– Опет комуникацијом, вештином стављања у туђу кожу, вештином причања једно с другим без оптуживања, без љутње, заједљивости, са емпатијом. А пре тога вештином разумевања самога себе, својих мотива, разлога и осећања, закључује Курјачки.