Почетна » Одлазак у пензију и са 50 година?
Друштво и ми Вести

Одлазак у пензију и са 50 година?

Тражи се модус по којем би се пензионисали они који су остали без посла и немају довољно радног стажа.

Држава разматра најбољи модел за одлазак у пензију грађана који имају више од 50 година, а остали су без посла и немају довољно радног стажа да испуне законски услов за пензионисање. Ради се о томе да држава покушава да реши проблем грађана који су махом радили у пропалим фирмама и остали на улици. Већина њих је већ годинама на бироу или повремено ради неке послове, пише Блиц.

– За људе који имају близу 50 или више година јако је тешко да нађу посао, и то без обзира на радно искуство. Нажалост, код нас је таква ситуација да ни за младе нема посла, а камоли за старије грађане. Управо због тога држава покушава да нађе начин како да их пензионише – каже извор Блица добро упознат са оваквим планом надлежних.

Према његовим речима, идеја је да се у таквим случајевима сабирају године стажа и године старости.

– Тако ће, на пример, неко са 53 године старости и само 12 година стажа у збиру имати 65 и тако стећи услов за пензију. Још се тражи прави модел, односно формула по којој би се то обрачунавало. Дакле, разматра се колики би требало да буде минимум година старости, а колики минимум за стаж – наводи он и тврди да се прорачуном бави Министарство финансија. Како објашњава, ово је на неки начин експериментални пројекат и тек ће се видети колико би се људи пријавило и како би се показао у пракси.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић није упознат са овим планом, али сматра да би пензија у том случају била веома мала.

– Моја порука за грађане јесте да траже посао. Држава им нуди могућност преквалификације и доквалификације. Нама фале добри стручњаци и искусни људи који знају да раде свој посао. Више се неће постављати питање колико неко има година, битно је да зна и да хоће да ради – сматра Ђорђевић.

Он наглашава да овакав модел не би био праведан према онима који уплаћују доприносе да би отишли у пензију са 65 година.

– Према статистичким подацима, наши грађани после одласка у пензију у просеку живе још 13 година. Значи, мушкарац са 65 година све што је зарађивао и уплаћивао може да ужива још десетак година. Онда није у реду да неко оде у пензију са 50 и у њој ужива још 25 година. Или да прима пензију и притом ради – истиче министар.

За професора Економског факултета у Београду Љубодрага Савића ово није лоша идеја. Он наглашава да се одређени број људи, стицајем прилика, нашао у позицији да је остао без посла.

– То се није десило њиховом кривицом, већ чињењем или нечињењем државе. Они су се нашли у пропалим предузећима, а предуго је да чекају 65 година да би остварили право на пензију. У том смислу треба тражити неко компромисно решење. Оно ће свакако бити између тога да се не оптерети превише пензиони фонд, а са друге стране да им обезбеди колику-толику пензију – наводи Савић.