Почетна » Одржавање баште пред почетак лета
Моја башта Вести

Одржавање баште пред почетак лета

Крај пролеће је годишње доба које нуди прави цветни спектакл у башти.

Зато је време да изађемо напоље и искористимо сву нагомилану енергију коју смо акумулирали током зиме. Другим речима, период је идеалан да коначно засучемо своје рукаве, очистимо и припремимо своје баштенске гредице, поправимо ограде, обавимо мало орезивање и започнемо сезону раста како доликује!

У касно пролеће пре него што је земља спремна за обраду, усмерите енергију на уређење. Поправите оштећене потпорне зидове, изравнате своје степенице, очистите олуке и поправите ограде, клупе, саксије, трем…

Каано пролеће је такође добро време за планирање и изградњу нових подигнутих башта, проширење постојећих и сређивање стаза око њих. Додајте свеж слој боје на било који чврст елемент од дрвета – ваша башта ће вам бити захвална.

Уукључите пејзаж грмље

Када креирате савршени цветни пејзаж, следите принцип дизајна баште почевши од дрвећа, преко грмља па све до биљака. Жбуње не само да башти даје текстуру и димензију, већ многи примерци нуде и поуздано пролећно цвеће за сунчане или сеновите ситуације. Азалеје најављују долазак пролећа у многим баштама, а сличну моћ има и украсни грм форзиција. Ако вас помисао на обичан зелени жбун усред вашег цвећа не одушевљава, изаберите грм који задржава светле бобице након што цветови избледе, попут вибурнума.

Освежите саксије

Укључивање цветних саксија у башту доноси редовно цветање раскошних биљака у вашој башти. Мале висеће корпе се могу унети у шупу или гаражу када температуре ноћу падну, а велике саксије се увек могу преместити у заштићено подручје, или прекрити неким заштитним материјалом. Неке од најомиљенијих саксијских биљака попут петунија и лобелија, сасвим добро функционишу на прохладним пролећним температурама па не морате превише бринути.