Почетна » Одшкрините ролетне, исправите кичму… како да повећамо ХОРМОН СРЕЋЕ?
Здравље Вести

Одшкрините ролетне, исправите кичму… како да повећамо ХОРМОН СРЕЋЕ?

Фото: Пиксабеј

Година за нама донела је велике промене у животу и навикама сваког човека. Оно што је некада било свакодневица, попут окупљања, загрљаја, неспутаног путовања – данас је потпуно незамисливо ако желимо да сачувамо здравље.

Све то је утицало да се велики број људи осети усамљено, тужно и несрећно.

Како бисте избегли таква осећања и повратили свој спокој, мир и срећу потребно је да одржавате висок ниво серотонина у вашем организму. Овај хормон се налази у многим унутрашњим органима, попут желуца, мишиц́а… али огроман део њега налази се управо – у мозгу.

Сетотонин подстиче рад ћелија које су одговорне за наше расположење, концентрацију, понашање према другима, способност за радом… па ако нам фали серотонина бићемо анксиозни, под стресом, недружељубиви, неактивни. Како бисте повећали ниво овог хормона у организму потребно вам је да радите пар практичних ствари.

Светлост

Пре свега – окружите се светлом. Ако нисте у могућности да будете на сунцу, онда осветлите што више свој животни простор новим светиљкама.

Исхрана

Постоји храна која је богата амино киселином триптофан, која ствара сетотонин у организму. Па се потрудите да уносите што више јаја, печурака, сира, проса, хељде, сочива, пасуља, пиринча, сувих шљива, сувих кајсија, банана, диња, смокви, бундева, поморанџи.

Физичка  активност

Довољно је да се 20 минута дневно посветите некој активности – то може бити и плес, и ваш организам производиће велики ниво серотонина.

Сан

Не заборавите да све полази од доброг и здравог сна. Лежите раније увече и устајаћете одморни и наспавани, а самим тим и задовољни и спремни за нов дан.

Извор: лепа и срећна