Почетна » Отерајте смрдибуба из вашег дома помоћу ових мириса
Занимљивости Вести

Отерајте смрдибуба из вашег дома помоћу ових мириса

Фото: Пиксабеј

Смрдибубе су најактивније током ране јесени и траже место топло место где ће се склонити. Ипак, постоји нешто што их може посебно привлачити у вашем дому. 

Смрдибубе се лако препознају по задњем делу леђа у облику штита, хране се углавном воћем и поврћем те могу нанети велику штету биљкама.

Ваш дом има пуно светла

Јака светла привлаче смрдибубе. Ако имате навику да ноц́у остављате укључена светла или спољну расвету и ако имате проблем са најездом смрдибуба, не би било лоша идеја да искључите светла и повучете завесе пре него што кренете у кревет.

Рупе и пукотине на зидовима

Смрдибубе се обично ушуњају кроз пукотине и рупе на темељима и крововима кућа. Они такође улазе кроз прозоре и оквире врата. Ако се у ваш дому налази много улазних тачака, смрдљиве бубе могу кроз њих врло лако да уђу.

Живите у близини шуме или ливаде

Смрдибубе воле да се окупљају на пољима, у воц́њацима, жбуњу, дрвец́у и великим вртовима јер су биљоједи. Дакле, ако случајно живите у близини једног од тих подручја, они ц́е се једноставно преселити са свог уобичајеног места у ваш (топлији) дом. Оне више воле рурална места, а хране се кукурузом и сојом цело лето.

Ваша куц́а је направљена од природних материјала

Кад смрдибубе уђу у диапаузу (генетски детерминисан период мировања) више воле да се расхладе испод коре мртвог дрвета или да се сакрију испод каменитих пукотина на зиду. Дакле, ако је ваш дом тамне боје и направљен је од природних материјала, смрдибубе би могле да се скупљају у великом броју.

Уколико ваш дом одговара опису, потрудите се да га у већој мери заштитите од срдибуба, а за то вам може помоћи вода са белим луком. 

Потребно вам је:

Бели лук (4 кашичице)
Вода (две шоље)
Флаша са спреј затварачем

Смрдибубе не подносе мирис белог лука, а постоји неколико начина на које ову намирницу можете искористити против ваших малих, браон непријатеља. 

Један је да исецкате лук и оставите га на местима за које сумњате да омогућавају смрдибубама да уђу у ваш дом. Други је да направите спреј од мешавине лука и воде и попрскате критичне тачке.