Почетна » Они који брину о псима и мацама су добри људи
Занимљивости Вести

Они који брину о псима и мацама су добри људи

Фото: Пекселс

Уколико бринете о куцама и мацама, можете слободно рећи да сте ДОБАР ЧОВЕК, јер – то сада наука и тврди! Наиме, према студији објављеној у часопису “Медицал Даилy”, постоји низ разлога због којих су љубимци добри за наше здравље, али и за развој добрих социјалних особина.

Особе које, на пример, имају псе лакше улазе у комуникацију са непознатим људима. Људи који су водили или воде бригу о животињама изградили су везе које су их промениле. Везе које се стварају између животиња и људи имају утицај и на понашање људи и друштву. Наиме, они који имају или су имали љубимце обично су друштвенији и саосећајнији од других, преноси овај часопис. Аутори студије су установили да особе које су саме у одређеном временском интервалу попричају са три странца, док особе које имају пса за исто време поразговарају са чак 65 потпуно непознатих особа. Људи са љубимцима су обично друштвенији, а оно што је још важније по мишљењу истраживача јесте квалитет односа власника и љубимца, јер се тај однос обично пресликава и на односе са људима.

„Млади који су веома везани за своје љубимце лакше остварују везе са људима у својим заједницама, али и са партнерима“- рекао је један од истраживача. Студија је обухватила 500 младих од 18 до 26 година којима су постављана питања о њиховом односу са кућним љубимцима. Они који су били посебно везани за свог љубимца исказивали су више емпатије и поуздања, а такође су говорили да се чврсто везују за људе.

Осим тога, што више је одређени учесник испитивања бринуо о својој животињи, више је био и привржен томе да учествује у различитим друштвеним активностима, односно да волонтира у заједници или помаже породици и пријатељима. Осим ових друштвених бенефита, љубимци, посебно пси, добро могу да утичу на наше здравље, јер јаке емотивне везе доприносе ослобађању одређених хормона, што нам помаже да се опустимо.