Почетна » Открива се ЛАКО, али ТЕШКО ЛЕЧИ: Менијерова болест праћена је бројним тегобама
Савети стручњака Вести

Открива се ЛАКО, али ТЕШКО ЛЕЧИ: Менијерова болест праћена је бројним тегобама

Јаке вртоглавице, често праћене мучнином и повраћањем, као и наглувошћу на једно или оба ува, типични су знаци Менијерове болести.

Неретко, пре појаве вртоглавице долази до зујања у ушима, па тако пацијенти могу да се припреме, односно да седну или легну. Најава напада је на неки начин предност, јер за ово обољење нема конкретног лека, осим ублажавања симптома.

Унутрашње уво је кључ

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра „Земун“, каже да Менијерова болест подразумева поремећај у функционисању унутрашњег ува, тачније кохлеовестибуларног органа (пужа):

– Тачан разлог овог поремећаја није разјашњен. Из нама засада непознатих разлога, код пацијената са Менијеровом болести долази до повећане производње или смањене ресорпције течности која циркулише у структурама унутрашњег ува, тако да долази до растезања одређених мембрана у унутрашњем уву, које могу и да пукну. Због мешања различитих врста течности у унутрашњем уву (ендолимфа и перилимфа), долази до дисбаланса у концентрацији калијума и натријума, тако да нервна влакна слушног нерва отежано проводе нервне импулсе. Један „напад“ ове болести траје неколико минута или сати, и у почетку болести је реверзибилан, односно након напада се слух побољша.

Дијагноза Менијерове болести се поставља на основу анаместичких података добијених од пацијента, као и клиничким прегледом и испитивањем слуха и центра за равнотежу.

– У току самог напада, пацијенту се даје симптоматска терапија – против мучнине и повраћања и инфузиони раствори – каже др Ваљаревић.

Лечења болести нема

Иначе, специфичног лечења ове болести нема. У терапији зујања могу да помогну лекови на бази бетахистина. Неопходно је да се коригује хипертензија, уколико је пацијент има.

Стрес такође може утицати на појаву напада.

У терапији Менијерове болести на располагању су и извесне хируршке процедуре.

– Постоје одређене интервенције за декомпресију структура унутрашњег ува, а уколико је код пацијената слух већ изгубљен, а постоје велике тегобе у виду вртоглавица или мучнине, функција унутрашњег ува може се намерно уништити најчешће давањем гентамицина локално – каже наша саговорница.

– Тада пацијент престаје да има тегобе у виду вертига.