Почетна » Опасне последице дугог гледања телевизије
Здравље Вести

Опасне последице дугог гледања телевизије

Истраживање објављено у часопису Thrombosis and Thrombolysis открива да ризик стварања крвних угрушака значајно расте код особа које више времена проводе пред телевизијским екраном. Са старењем, ова вероватноћа постаје све већа. Доктор Јасухико Кубота, водећи научник студије, објашњава да штетан утицај тако дуготрајног гледања у екран остаје непромењен чак и ако се особа доста креће. У истраживању Универзитета у Минесоти учествовао је велики број људи кроз период од 24 године, а реч је о првом истраживању које повезује дуготрајно гледање ТВ програма и појаве венске тромбоемболије (ВТЕ) међу популацијом на западу.

– Резултати указују на то да и особе које имају редовну физичку активнот не би требало да игноришу потенцијална оштећења која настају због предугог седења – каже доктор Кубота.

Избегавање дуготрајног седења, повећање телесне активности и контролисање телесне тежине важни су фактори у превенцији настанка крвних угрушака. Гледање телевизије, односно омиљених серија једну епизоду за другом, може бити опасно по ваше здравље, па истраживачи сугеришу да је време да нађете други хоби.