Почетна » Операција јој вратила вид
Здравље Савети стручњака Офтамолог

Операција јој вратила вид

Након операције катаракте, која ју је мучила месецима уназад, пензионерки Божици Ранисављевић (72) из Београда, драстично се набоље променио не само вид, већ и квалитет живота.

Божичине муке с катарактом, како и сама каже, не могу се описати, јер су јој ускратиле многе сегменте живота у којима је до тада уживала. Почетком новембра прошле године приметила је да почиње да јој се ствара периферна катаракта на десном оку, која је веома брзо напредовала и почела да захвата цело око. Није могла да обавља уобичајене свакодневне активности, да прочита новине или књигу, погледа телевизијски програм, као ни да скува ручак нити оде у самоуслугу. Постајала је несигурнија, иако је имала помоћ супруга, сина и снаје.

– Ужасан је осећај кад ни сопствену шаку која је испред вас не видите бистро, већ потпуно нејасно, под велом сенке. Онда се јавља несигурност, јер не можете да обављате уобичајене ствари које сте до тог тренутка могли. Волим да читам, али ни то више нисам могла. Зграда у којој живим нема лифт, нисам могла да се спустим низ степенице осим ако се не држим чврсто уз гелендер и идем полако – каже Божица.

Катаракту на левом оку оперисала је још 2009. године, и од тада је пазила на очи, испирала их је камилицом. Међутим, катаракта је „напала“ друго око.

– Све је почело наглим замагљењем вида. Консултовала сам се с докторима из клинике Милош и они су предложили операцију. Одлучила сам се за њих, јер сам била врло задовољна нашом сарадњом из 2006. године, кад су решили проблем који сам имала – додаје Божица.

Операција је обављена 14. децембра прошле године и одлично је протекла, а уследиле су и редовне контроле.

– Након операције, кад ми је први пут скинуо туфер и тамне наочаре, доктор ме је упитао шта видим. Приметила сам медицинску сестру с кратком косом, која је стајала поред њега, коју сам савршено видела. Кад сам му то рекла, насмејао се. Изузетно сам задовољна, и изненађена, јер ме лекари из клинике Милош и даље зову и питају како се осећам. То је права брига за пацијента – додаје Божица.

Пре саме операције, Божица каже да се није плашила, нити је осетила бол током операције. Њена породица, супруг, снаја и два сина изузетно су срећни због њеног опоравка.

– Зашто бих имала лош живот кад могу сама себи да помогнем? Човек мора да научи и да буде свестан тога да може да буде срећан. Квалитет живиота највише зависи од тога како се осећамо. Из тог разлога, све што нам смета треба уклонити – закључује она.

Катаракта је замућење очног сочива које даје нејасан вид, блештање, избледеле боје, дупле или жућкасте слике. Почиње благим замућењем вида, потешкоћама у ноћној вожњи, осетљивошћу на наочаре, а временом се погоршава. Операција у раном стадијуму је најбоља препорука, уклања се замућено сочиво из ока и поставља ново које омогућава добар вид.

Због великог броја пацијената листе чекања у државним болницама су предуге, а операције се заказују и по две године унапред, за многе прекасно да се поврати функција ока.

Милош клиника, део првог приватног здравственог система у Србији – Medigroup, офталмолошки је центар у региону кроз који су за 15 година рада прошле хиљаде пацијената оперисаних од катаракте. Операција се обавља у локалној анестезији и траје петнаестак минута. Пацијент је током операције будан, комуницира с доктором, чује шта се дешава, али не осећа никакав бол. Након два сата може да иде кући и већ сутрадан се враћа уобичајеним активностима. Операција обухвата комплетну преоперативну припрему (офталмолог, интерниста, лабораторија) и контролне прегледе месец дана после операције. Ординације Милош Клинике налазе се на две локације у Београду (Врачар и Вождовац), а за пацијенте из унутрашњости Клиника обезбеђује превоз у пратњи стручног лица.


Пензија