Почетна » Операција катаракте о трошку државе у 12 приватних клиника
Здравље Вести

Операција катаракте о трошку државе у 12 приватних клиника

Републички фонд здравственог осигурања је до сада потписао уговоре са 12 приватних клиника за обављање операција сенилне и пресенилне катаракте с уградњом интраокуларних сочива.

Упућивање пацијената на ове интервенције у здравствене установе ван мреже државних болница започело је крајем фебруара, након што су у Фонду потписани уговори, пише Политика.

Овој акцији одазвале су се скоро све највеће и најпознатије приватне клинике, што говори да су очни хирурзи из 12 приватних очних кућа очигледно спремни да оперишу катаракту по цени од 38.285 динара, која је остала непромењена у односу на прошлу годину. Тржишна цена операције катаракте (по оку) у приватним клиникама је између 115.000 и 180.000 динара.

До краја године тако би требало да буде оперисано 5.150 пацијената, што је према процени Института за јавно здравље „Батут” број операција које је потребно урадити у приватним клиникама да би се растеретили капацитети у државним установама.

Ипак, на листи чекања за операцију катаракте у Србији и даље је изузетно велики број пацијената: око 30.000 осигураника. Према подацима којима располаже РФЗО, последњи на листи чекања у Kлиничком центру Војводине и Општој болници Панчево стићи ће на ред за пет година, а у општим болницама у Ћуприји, Kраљеву, Лесковцу за шест месеци.

Оно најбитније, пацијент нема никаквих брига око плаћања операције, скупљања рачуна и накнадне рефундације, јер то све решава РФЗО према склопљеном уговору с очном приватном клиником. Пацијент плаћа само партиципацију.


Пензија