Почетна » Операције и прегледи раде се и у поноћ
Здравље Вести

Операције и прегледи раде се и у поноћ

 

Све више здравствених установа ради у две или три смене, а пацијенту који не бира доктора специјалистички преглед може се заказати и за мање од месец дана. Тако није необично да се операција која није хитна закаже у 22 сата, а на зрачење у Институту за онкологију и радиологију Србије неретко се одлази у поноћним сатима.

Овакву праксу негде су изнудиле дуге листе чекања и мањак медицинских уређаја. Руководиоци клиника су се на такав начин рада одлучили и због законског правила да се специјалистички преглед пацијенту мора заказати у року од 30 дана од пријављивања на шалтер. У противном, он има право да добије потврду да преглед није могуће обавити у задатом року, с којом може од РФЗО затражити надокнаду трошкова прегледа у приватној ординацији, пише Политика.

Проф. др Милан Петровић, директор Поликлинике Клиничког центра Србије, каже како старији грађани не праве питање кад им је преглед заказан у касним поподневним сатима.

– Дуже од месец дана пацијент чека само уколико инсистира да га прегледа одређени лекар – наводи др Петровић и додаје да у КЦС постоје лекари чији сви термини нису попуњени.

Најоптерећеније су кардиолошка, гастроентеролошка и ендокринолошка служба, а на ехо срца чека се нешто мање од два месеца.