Почетна » Оперисао кук у 102. години
Здравље Друштво и ми Вести

Оперисао кук у 102. години

За хирурге је операција кука рутинска процедура. Али када пацијент има 102 године, постаје велики професионални изазов. Радмило Станић из Малих Пчелица најстарији је оперисани пацијент у историји крагујевачког здравства и један од најстаријих у Србији, преноси РТС.

У болници је био 1946. Не би ни сада дошао да није, како каже, „убио кук“. После успешне интервенције, Радмило је већ на ногама.

– Као лекар сам презадовољан његовим опоравком и уопште његовим општим стањем и жељом да оде кући – каже ортопед КЦ Крагујевац Жан Фришчић.

Радмило Станић се осећа, каже, много добро.

– Ако нешто буде ударило на мене, па ја имам 102 године. Шта ћу, да живим цео век? – додаје Радмило.

Век је већ прошао, и у њему много тога. Био је пето дете, завршио гимназију, радио у Војној фабрици, а почео са 10 година, као шегрт у трговинској радњи.

– Дође са воловима, испродаје и код мене дође да купи. Ниједна муштерија није смела да уђе у продавницу, да не добије рачун – прича деда Радмило.

Волео је математику, хармонику и игранке, сеоске послове и свој шљивик. Ведар и насмејан, дочекао је и праунучад.

– Благо жени и човеку који се нађу да се воле и да се поштују, као што смо били ја и моја Дара. Син има 77, а ћерка ми има 80 година. Али кад Рамило викне и каже „не може то тако“, одмах батаљују – каже Радмило. Само наизглед строг, очински додаје „нек су ми деца жива и здрава“.