Почетна » Орална хигијена
Фармацеут Здравље Савети стручњака

Орална хигијена

Старење је природан процес који доводи до ограничења и промена у телу, чинећи нас подложним развоју многих болести. У високом проценту су заступљена кардиоваскуларна, нервна, респираторна, ендокрина, мишићно-коштана и друга обољења која могу довести до неповољних услова за очување оралног здравља или одсуства оралне хигијене, што за последицу може имати даље погоршање основне  болести.

Обољења уста и зуба (пародонтопатија, каријес зуба, гингивитис, зубни каменац) итекако могу лоше утицати на опште здравље. Та обољења су због ослабљеног имунолошког система опаснија за сениоре него за остале. Постоји реална опасност да микроорганизми из усне дупље продру у крвоток и тако штетно делују на удаљене органе и ткива, погоршавајући основну болест.

Због тога је значајна превенција и терапија обољења уста и зуба. Осим редовне оралне хигијене, препоручује се исхрана с ниским уносом шећера, свакодневно коришћење течности за испирање уста са флуоридима (Флуорогал раствор), као и испирање уста антисептичним раствором Хибидекс ДАП за елиминисање микроорганизама изазивача каријеса и пародонтопатије.

Обољења попут дијабетеса, хемотерапија и радиотерапија предела главе и врата, као и употреба појединих лекова (антихолинергика, антидепресива, седатива, антихистаминика, антихипертензива, антикоагуланса, имуносупресива) доводе до смањеног лучења пљувачке која повећава ризик од каријеса. Недостатак пљувачке између слузокоже и протезе може довести до рана, слабијег држања протезе, али и упале слузокоже испод протеза (протезног стоматитиса). Протеза постаје „резервоар” микроорганизама, па се осим редовног прања протеза препоручује потапање током 20 минута у раствор хлорхексидина (Хибидекс ДАП).

Задах из уста је чест проблем, а може настати као последица лоше оралне хигијене, нечисте протезе, пародонтопатије, задржавања хране испод протеза. Хибидекс ДАП је и овде показао добре резултате.

Зато је неопходна допунска механичка нега уста и зуба употребом конца и интерденталних четкица за уклањање наслага између зуба, као и редовно чишћење језика. Препоручује се и испирање уста оралним антисептиком Хибидекс ДАП који делује против гљивица и липофилних вируса и има широк спектар деловања на грам-позитивне и грам-негативне бактерије.

Пише спец. др Милорад Пантовић

Ознаке