Почетна » Организовала убиство супруга, до смрти је била безобразна: Ко је Позлаћена Лили? (фото)
Моја прича Вести

Организовала убиство супруга, до смрти је била безобразна: Ко је Позлаћена Лили? (фото)

Невероватан живот једне наследнице која је организовала убиство два супруга, и која никада није одговарала нити била осумњичена ни заа једно.

До самог краја, када је имала 87. година и тело уништено од рака, остала је достојанствена као што је то била и када се први пут појавила на једном од елитних забава на Менхетну.

Уносни бракови

Бракови су Лили Сафри донели милијарде, социјални статус и надимак којег никада није успела да се отараси -„Позлаћена Лили“.

Али једну ствар је пажљиво сачувала и однела са собом у гроб јуче у Швајцарској, где је сахрањена: истину о њеном четвртом мужу чија смрт у Монегашком пентхаусу до данас није разјашњена. Та мистерија наставља да мучи наследнике, пријатеље и породицу, после скоро 23 година од немилог догађаја, пише Дејли Мејл.

Када је Едмонд Сафра преминуо од дима проузрокованим пожаром који се десио у пентхаусу у Монаку 3. децембра 1999. године и то у „соби панике“ у коју је покушао да се сакрије и спасе, био је један до најбогатих приватних банкара. Као резултат његове смрти – његова удовица, пријатељица принца Чарлса, постала је једна од најбогатијих жена на планети са богатством у вредности од 3 милијарде фунти.

Смрт под чудним околностима

Три године касније, амерички војник, који је радио као медицински брат господина Сафре, био је осуђен да је он подметнуо пожар али не у циљу да усмрти богаташа, већ да га спаси и тако задобије његово поверење. Али ватра је подивљала и ствари су се отеле контроли.

Гласине су наставиле да круже шта се заправо десило у стану богаташа тог кобног децембра. Либански банкар је у стану од 20 соба живео повремено, био је сујеверан, носио амајлије и свуда, па и на својим регистарским таблицама користио само број ЕЈС 555.

Срећа је окренула леђа

По причама теоретичара завере, срећа која га је пратила већином живора, се у једном моменту се преокренула. И то зато што је кроз своје послове сваким даном правио све више и више непријатеља. Ове теорије сугеришу да је за његову смрт одговорна Руска мафија или Колумбијски картел или чак Јапански бизнисмени које је преварио када је склапао неки пословни договор.

Његова пребогата удовица, Лили Сафран, чији је живот већ обележила трагедија, схватила је да не може да побегне од гласина које су све више и више узимале маха.

Причало се да је она само неколико недеља пре пожара, узела Мосадове телохранитеље свога мужа и послала на друго имање у Француској. Видео запис са безбедоносним камера су такође нестале.

Прва смрт у низу

А то није био ни једини њен муж који је умро под неразјашњеним околностима.

Када је њен други муж Фреди Монтеверде извршио самоубиство 1969. године писало је да је наводно успео да се чак два пута (??) погоди у срце. Такође стоји у запису да су детективи изгубили два главна доказа: пиштољ и метак.

Изменио је тестамент пре смрти

Касније је обелодањено да је само два месеца пре своје смрти, Сафра изменио свој тестамент, где је избацио из опоруке своја два брата и ставио сво своје богатсво и одлуке у руке своје супруге Лили. Његове три сестре су у суду у Женеви тврдиле да је његова удовица забранила да им се исплати по 14 милиона фунти иако је то стајало у његовом измењеном тестаменту.

Иако је све ово сјајан плот за развијање сценарија за серију или филм, докази су недостајали на сваком кораку. И ако постоји сумња да је Лили умешана у смрт свог последњег супруга, нико не проналази мотив или објашњење због чега би она унајмила медицинског брата да подметне пожар и како је могла да предвиди да ватрогасна служба не би дошла на време да заустави пожар. Сигурни су да је то све била њена намера, да би смислила просто бољи и сигурнији сценарију у којем би усмртила супруга.

Лили Сафра никада није дала интервју на ову или на било коју другу тему везану за свој живот.

После трагедије се преселила у Лондон где је уживала у свом богатству али и учествовању у разним хуманитарним акцијама углавном под покриветељством принца Чарлса, њеног веома блиског пријатеља.

Старе навике се тешко мењају

Лили Сафран је купила велелепну вилу у Белгравији коју је заштитила најмодернијим безбедоносним системима.

Ћерка Шкотског инжењера железнице који је емигрирао у Бразил да уновчи новац у време експанзије Јужно Америчке изградње железнице, Лили је упознала Сафру када је у друштву чула његов савет како да инвестира 200 милиона фунти које је наследила од свог другог мужа.

Венчали су се 1976. године на галмурозном венчању где су међу гостима били крем де ла крем друштва, између осталих и Роналд и Ненси Реган, као и Ага Кан. Раних 80-тих година прошлог века сместили су се у Њујорку, где су постали једни од најважнијих социјалних фигура на Менхетну, где су време најчешће проводили у друштву Аристотела Оназиса, балетана Микхаила Баришњикова и Френка Синатре.

Спој витке фигуре и савршене нијансе плаве косе, одеће с потписом најпрестижнијих модних кућа високе моде и накита од дијаманата, Лили је постала оличење Њујоршке аристократије. Била је позната по организовању журки али и хуманитарном раду.

Ознаке