Почетна » Осам намирница које снижавају висок крвни притисак
Кардиолог Вести

Осам намирница које снижавају висок крвни притисак

Хипертензија или висок крвни притисак је најчешћи фактор ризика за срчана обољења који се може спречити.

Лекови се често прописују за снижавање крвног притиска, међутим, промене начина живота, укључујући модификације у исхрани, могу помоћи у том процесу и смањењу ризика од срчаних обољења.

Здрава исхрана је неопходна за снижавање крвног притиска и одржавање оптималног нивоа, а истраживања су показала да одређене намирнице, посебно оне са високим садржајем одређених хранљивих материја као што су калијум и магнезијум, снижавају ниво крвног притиска.

У наставку вам представљамо осам намирница које ће вам помоћи да на природан начин снизите притисак:

Цитруси

Цитрусно воће, укључујући грејпфрут, поморанџе и лимун, може имати моћне ефекте на снижавање крвног притиска. Они су препуни витамина, минерала и биљних једињења која могу помоћи у одржавању здравља срца смањујући факторе ризика од срчаних обољења као што је хипертензија.

Лосос и друге масне рибе

Масна риба је одличан извор омега-3 масти, које имају важне предности за здравље срца. Ове масти могу помоћи у снижавању нивоа крвног притиска смањењем упале и нивоа једињења која сужавају крвне судове званих оксилипини. Истраживања су повезала већи унос масне рибе богате омега-3 са смањењем крвног притиска.

Семе бундеве

Семе бундеве је хранљиво благо. То је концентрисани извор хранљивих материја важних за контролу крвног притиска, укључујући магнезијум, калијум и аргинин.

Бобице

Бобице су повезане са разним импресивним здравственим предностима, укључујући њихову способност да смање факторе ризика за срчана обољења. Бобичасто воће је богат извор антиоксиданата, укључујући антоцијанине, пигменте који бобицама дају црвену боју. Показало се да антоцијанини повећавају нивое азотног оксида у крви и смањују производњу молекула који сужавају крвне судове, што може помоћи у снижавању нивоа крвног притиска. Купине, малине и јагоде су само неке од бобица које су повезане са ефектима снижавања крвног притиска.

Пистаћи

Пистаћи су веома укусни и здрави. Садрже велики број хранљивих материја неопходних за здравље срца и регулацију крвног притиска, укључујући калијум.

Шаргарепа

Хрскава, слатка и хранљива, шаргарепа је основно поврће у исхрани многих људи. Шаргарепа је богата фенолним једињењима, као што су хлорогенска, п-кумаринска и кафеинска киселина, која помажу у опуштању крвних судова и смањењу упале, што може помоћи у снижавању нивоа крвног притиска

Јогурт

Јогурт је млечни производ богат хранљивим састојцима који је препун минерала који помажу у регулисању крвног притиска, укључујући калијум и калцијум.

Целер

Целер је популарно поврће које садржи једињења названа фталиди, која могу помоћи у опуштању крвних судова и смањењу крвног притиска.