Недавна студија тврди да људи који пате од осетљивости на глутен, заправо треба да траже кривца на другом месту.
Студију је објавио Универзитет Осло, у сарадњи са Монаш Универзитетом из Аустралије. “Оригинално, сматрано је да је глутен главни кривац за целијакију и да се људи осећају боље када престану да једу пшеницу. Изгледа да је почетна претпоставка била погрешна“, изјавио је Питер Гибсон, са аустралијског Универзитета. Око 13% људи тврди да је неосетљиво на глутен и да осећају симптоме попут надоутости, када поједу хлеб или тестенину. С друге стране, само 1% људи има целијакију– аутоимуну болест коју прати дијареја и лоше варење након конзумирања ових намирница.
Ова студија кривца је пронашла у шећеру фруктану, који се такође налази у пшеници и другим житарицама. Наиме, у истраживању, учествовало је 59 особа које немају целијакију. Они су јели плочице од житарица, једна група је јела плочице са глутеном, друга без, трећа плочице са фруктаном, а четврта без ниједног од наведених састојака. Резултати су показали да је фруктан изазвао надутост код 15% испитаника и проблеме са варењем код 13%. С друге стране, испитаници који су јели плочице са глутеном, нису имали ове симптоме. На основу овога, студија сугерише да особе које осећају симптоме неосетљивости на глутен, заправо тешко подносе фруктан.