Почетна » Осип, тешко гутање и дисање проузрокује ова храна, обратите пажњу
Савети стручњака Вести

Осип, тешко гутање и дисање проузрокује ова храна, обратите пажњу

Када беби уводите немлечну исхрану, увек се бринете да ли ће се јавите алергијска реакција на одређену намирницу, али иако се највише алергија појављује током детињства, њени симптоми могу да се јаве и након осамнаесте године. Као резултат имунолошког одговора који узрокује негативну реакцију након што смо појели одређену храну, алергија може да се манифестује на неколико начина.

Битно је да разлучимо појмове алергије и интолеранције на храну. Интолеранција значи да ваше тело не толерише одређену храну, те њено конзумирање може да проузрокује нелагоду, дијареју или надимање, али за разлику од алергије није опасно по живот.

Са друге стране, алергије узрокују да ваше тело реагују кроз имунолошки одговор. У сваком случају, ако приметите неке изненађујуће или застрашујуће реакције када поједете одређену храну, морате да се обратите лекару који ће вас послати на даље анализе.

Портал „Једи ово, а не то“ представио је листу од пет могућих симптома алергије, које ће вам бити знак да сте алергични на храну коју сте управо појели и да треба да потражите стручну помоћ:

Осип

Развијање раница које сврбе након што конзумирате одређену храну могу да буду знак да имате алергију на храну. Обично изгледају попут издигнутих ружичастих избочина које изгледају слично убодима комараца. Ако приметите осип у року неколико минута до неколико сати након што сте појели храну, то је знак да би требало да потражите стручну помоћ.

Стегнуто грло и потешкоће са гутањем

Ако грло почиње да отиче и имате проблем са гутањем, могуће је да сте алергични на храну коју сте појели. Упала ждрела може да се појави као последица и зато ће вам гутање бити отежано.

Тешко дисање

Када тело означи протеин као “страно тело” и подстакне алергијску реакцију, отпушта се хистамин. Ово једињење може да доведе до сужења дисајних путева, узрокујући да особа тешко дише.

Повраћање

Повраћање може такође да буде знак алергије на храну, иако може да буде и индикатор за интолеранцију на храну или тровање храном. Ако повраћате, тешко је знати шта је од тога у питању, па је најбоље да се консултујете са вашим лекаром .

Отечен језик

Кад видите да ваш језик отиче то може више да вас уплаши него што је опасно, иако у неким случајевима отицање може да утиче на способност гутања. Језик се углавном брзо врати у нормалну величину. Ипак, ако дође до ове реакције, одмах посетите лекара како би установио о чему се тачно ради.

Анафилакса

Анафилакса је озбиљна рекација која потенцијално може да буде опасна за живот, а резултат је изложености алергену. Особа која падне у анафилактички шок може да има проблеме са гутањем или дисањем, убрзани пулс, а у најгорем случају може да дође и до губитка свести. ЕпиПен се користи за лечење овог стања, а ако га особа доживи, ​​свакако би требало да разговара са својим доктором.