Почетна » Отисци и утисци
Поглед испод веђа

Отисци и утисци

La Bodeguita del Medio је ресторан-бар у Хавани и познато туристичко одредиште због личности које су га од његовог отварања 1942. посећивале и испијале у њему свој мохито. Бар је препун занимљивих детаља којима се препричава прошлост острва и потписа знаних и незнаних гостију, којима су прекривени зидови бара. Међу њима Пабла Неруде, Маркеса, Нетa Кингa Кола, Хемингвеја и Салвадора Аљендеа, испод чијег потписа се налази и потпис Соње Лапатанов.

У Рио де Жанеиру испод трибина чувеног стадиона Маракана налази се меморијални центар са фотографијама бразилских фудбалских звезда на челу с Пелеом. Испред центра се налази простор с отисцима стопала познатих светских фудбалских звезда, међу њима и нашег Дејана Петровића Рамба, који је у Бразилу веома познат и цењен фудбалер.

Рованиеми је главни град северне финске провинције Лапоније. На централном тргу испод дигиталног сата, који показује тачно време и спољашњу температуру, на мермерном зиду, налазе се утиснути у цементне плоче отисци шака и аутограми чланова групе и месингана плоча са захвалницом становника Рованиемиа, групи Лорди, која је својом победом у Атини, Еуросонг 2007. године, довела у Финску.

У Холивуду у САД, дуж Булевара Холивуд и Улице Вајн, налази се Холивудска стаза славних, односно плочник на коме је утиснуто преко 2.400 петокраких звезда с именима славних личности којима је почаст исказала Холивудска трговачка комора за њихов допринос индустрији забаве. Прва звезда додељена је 9. фебруара 1960. године глумици Џоан Вудворд, супрузи Пола Њумена.

На сличну идеју је дошао новинар Милош Бато Милатовић, један од иницијатора за обнову Авалског торња. Бато је предложио да сви они који су подржали обнову торња оставе отисак својих шака у калупима са цементом, што су са одушевљењем прихватиле све познате личности и пријатељи који су током изградње торња обилазили градилиште. Као израз захвалности и вечити подсетник на пружену подршку, шаке њих око 200 утиснуте су у калупе с малтером. Међу њима сам се нашла и ја као представница балетске уметности, на шта сам веома поносна. С нестрпљењем сам чекала да се плоче с нашим отисцима изложе и за све посетиоце плаве Авале, уз торањ постану својеврсна атракција, налик оној из Холивуда, Хаване, Рованиемиа и Рија.

Међутим, плоче су нетрагом нестале и годинама нико није знао где су. Биле су негде „заробљене“, осим две с отисцима Ане Ивановић и Новака Ђоковића, које су чуване у канцеларији шефа градилишта. Ипак, недавно сам у Жикиној шареници сазнала да су остале плоче с отисцима пронађене и да су залагањем Жике Николића, Милоша Бате Милатовића и Бранка Гогића, вд директора Емисионе технике и веза, постављене у непосредној близини музеја. Но, проналажењем отисака одисеја није завршена, јер предстоји још један необичан задатак. Потребно је да власници препознају своје отиске, јер су се у међувремену многа имена и презимена исписана на цедуљицама, или фломастером на цементу, избрисала! Ипак, лепа вест је да све више туриста посећује видиковац на Авалском торњу и сам торањ. Ма какав Холивуд, Хавана, Рио и Рованиеми, ово је Србија и лепотица Шумадија, коју краси и надзире витки Авалски торањ.