Почетна » Ова биљка смирује упале и пробавне тегобе
Здравље Вести

Ова биљка смирује упале и пробавне тегобе

фото: пиксабеј

Ова биљка има велики учинак код лечења прехлада ако се почне узимати већ код појаве првих симптома, помаже код проблема са спавањем, јача имунитет.

Ова биљка стигла је у Сједињене Државе из Јапана 1876.г . да би стварала брз хлад и стабилизовала тло. Оно што је карактеристично за ову биљку је то што расте веома брзо, до 30 цм сваког дана, непредвидљиво и брзо обраста дрвеће, бандере и зграде.

Користи се против ерозије и за прављење великих и јаких корпа. Ова биљка има гомоље који се користе за исхрану и због тога ју је веома тешко уништити. Може се размножавати семеном.

Корен је јестив и садржи високи проценат скроба

Кузу је вероватно најједноставније узимати у облику таблета или капсула које обично садрже 10 мг екстрата, што је око 5 гр корена биљке. Цветови се такоже могу кориситити у терапеутске сврхе, као чај. Чај се припрема тако што се у 2 дл вреле воде стави пола кашике свежих цветова, остави да одстоји 5 минута и затим се процеди. Кузу садржи гликозде, стероле и изофлавоне који имају својства слична естрогену и показали су се учинковити у лечењу алкохолизма.

Кузу се често користи као лек за болести срца, крвих судова и повишеног крвног притиска. Наиме, флавоноиди из ове биљке поспешује циркулацију у крвним судовима судова, те смањује потребу срца за кисеоником.

Пре употребе посаветујте се са вашим лекаром или фармацеутом.