Почетна » Ова намирница се квари сат времена након кувања
Здравље Вести

Ова намирница се квари сат времена након кувања

Фото: Пиксабеј
Фото: Пиксабеј

Вероватно нисте знали да ова намирница коју скоро свакодневно користимо, има тако кратак рок трајања, зато поведите рачуна!

Пиринач је једна од оних намирница коју лако можемо да скувамо у превеликој количини и онда да га следећег дана поново једемо као прилог уз нешто друго.

Укус ће и следећег дана остати исти, за разлику од, на пример, пржених кромпирића, али оно што већина људи не зна јесте да је пиринач јако подложан кварењу.

То нема везе са начином на који грејете пиринач, већ је директно повезано са начином на који ћете га чувати. Сиров пиринач има на себи микроорганизме Бациллус цереус, који се јако брзо размножавају. Они могу да проузрокују тровање храном, па чак и ако је пиринач скуван. Проблем настаје кад скуван пиринач оставите на собној температури. У том случају се спорије размножавају и прерастају у бактерије, које могу да изазову тровање.

Како бисте избегли овакву ситуацију, немојте остављати кувани пиринач на собној температури дуже од једног сата. Након тога га обавезно одложите у фрижидер.