Почетна » Ова навика женама може спасити живот
Савети стручњака Вести

Ова навика женама може спасити живот

Фото: Пиксабеј

Рак грлића материце је други узрок смртности код жена. У Србији дневно премине једна, а оболи неколико жена од тог карцинома. Врло често нема никаквих симптома, никаквог упозорења. Проф. др Весна Кесић објаснила је како открити ову болест у раном стадијуму када је излечива, да ли је инфекција хуманим папиломавирусом знак да ће пацијент сигурно оболети од рака и да ли је вакцина решење.

Пре неколико година дневно је код пет жена откриван рак грлића материце у Србији. Сада је, на срећу, мало боља ситуација, дијагностикује се код три.

И даље је то тако висок број да нас и после 20 година сврстава међу првих неколико земаља у Европи по броју новооткривених случајева. Можда уз сва друга стања и болести не бисмо о томе толико говорили да ово није болест која се може спречити откривањем преканцерозних промена и која се може чак и када се развије, у раном стадијуму излечити.

Отежавајућа околност у откривању рака грлића материце је то што нема симптома, истиче проф. др Весна Кесић, гинеколог-онколог на Клиници за гинекологију и акушерство КЦ Србије и наглашава да знакова болести има и, ако жена дође на преглед, гинеколог је у стању да их препозна.

Жене немају навику да одлазе на контролне прегледе, а још када не осећају никакве симптоме, то се дешава још ређе.

Др Кесић наводи да за нередовно посећивање гинеколога постоје бројни разлози. Пре свега је то очекивање симптома. Свако од нас, како каже, размишља да нешто мора да се деси, или се појави, промени да би се отишло на преглед. У гинекологији, у овом случају, то није тачно.

Болест се може развити до већих размера, а да при томе уопште нема симптома.

„Ми зато стално инсистирамо на томе да то треба да буде редован преглед, навика коју жена треба да стекне у бризи о сопственом животу и здрављу. То је јако важно јер жене имају бројне друге навике од којих не одустају – од улепшавања, козметике, а наше жене у улози и мајке, супруге, ћерке, запослене себе ставе на споредно место желећи да се дају другима. Треба их подсећати стално да уколико оне буду добро само се тако могу посветити другима“, нагласила је др Кесић.

Говорећи о узроцима настанка рака грлића материце, професорка Кесић каже да је данас прихваћено да је узрок ове болести хумани папиломавирус.

Међутим, оно што је наважније знати, напомиње др Кесић, јесте да иако је овај узрочник неопходан, он није довољан.

Осамдесет одсто становништва сусрело се с ХПВ-ом, али неће сви оболети од рака 

„То значи да је уз ту инфекцију неопходно постојање бројних других, ми кажемо кофактора. Да није тако, било би трагично за планету јер је ХПВ најчешћа сексуално преносива инфекција. У добу између 20 и 25 година половина младића и девојака носи тај вирус. Осамдесет посто људи, практично сви сексуално активни су некада у животу имали, имају или ће имати ХПВ инфекцију“, објашњава др Кесић.

Природни ток те инфекције, чија је повезаност са раком грлића материце јача од повезаности карционома плућа и пушења, у здравом организму, очуваном, са јаким имуним системом је да се елиминише сама.

„Иста је прича као и са свим вирусима, као и са коронавирусом – треба чувати здравље, треба штитити имунитет јер највећи додатни фактори јесу смањен имунитет, пушење, дуготрајна примена оралних контрацептива код жена, све оно што не дозвољава организму да се избори са инфекцијом која ће онда од нормалне ћелије правити измењену“, наводи др Кесић.

Према њеним речима, приступ доктора било које струке подразумева стрпљење, разумевање према пацијенту, али у гинекологији то је посебно деликатно. Жена са гинекологом дели најдубљу интиму, а он је дужан да то прихвати са поштовањем и пажњом.

„Поверење у лекара је оно што било који преглед чини прихватљивим, па и предложено лечење“, закључила је др Кесић.