Почетна » Овако су изгледали ТРИКОВИ Макс Малина који никада нису откривени (ВИДЕО)
Занимљивости Вести

Овако су изгледали ТРИКОВИ Макс Малина који никада нису откривени (ВИДЕО)

Фото: Пекселс

Вадио је коцке леда из шешира, бацао у ваздух чашу која би нестајала, завезаних очију непогрешиво налазио карту и изводио чудеса којима је публика била очарана.

Био је низак, здепаст и дебељушкаст, имао је велику главу, кратке руке и мале шаке са здепастим прстима, имао је тежак страни акцент. Овакав човек је посао једна од највећих звезда шоу програма свога времена. О чувеног Макса Малинија крајем 19. века отимале су се крунисане главе, председници, најбогатији и најмоћнији људи света.

Макс Малини имао је стотине малих, али ефектних трикова за које није оставио никакво објашњење, осим да је читава илузија „у оку посматрача“, односно у вештини одвраћања пажње гледалаца у одсудном тренутку.

Рођен је као Макс Кац Брајт 1873. године, у малом граду Острову у Пољској, на граници Аустрије и Русије. Породица је емигрирала у САД, у Њујорк, где је Макс био фасциниран циркуским и мађионичарским извођачима. Ове вештине је почео да учи са 12 година, а са 15 је постао ученик путујућег илузионисте Френка Зајдене. Макс се специјализовао за „магију на близину“, а како му је репутација расла, кренуо је да приређује представе у хотелима и продаје улазнице.

Појавом и гегајућим ходом је на позорници изазивао салве смеха у публици, али би брзо утихнуле и присутни би занемели, отворених уста, пратили оно што изводи. Са јаким јидиш акцентом је најваљивао: „А сада ћу вам показати један мали трик!“

Један од најпознатијих трикова постизао је седећи за столом у току приватних забава када је тражио од неког шешир, да би испод њега ставио новчић. Када подигне шешир, у њему се налазио комад леда.

Једном приликом је домаћин, очекујући овај трик, без његовог знања позвао другог мађионичара да Макса посматра и открије опсену. Током читавог оброка, Малини уопште није напуштао сто, а онда је затражио шешир, показао свима да је празан, на средину стола ставио новчић и прекрио га. Када је подигао шешир, испод њега је био чврст и компактан комад леда величине четири песнице. Тајни посматрач није успео ништа да открије.

Једна од специјалности и „малих трикова“, којима је Малини изазивао велико дивљење, била је када би, окружен гомилом обожавалаца, бацио чашу у ваздух а она, наизглед, ишчезавала.

Једна од представа која је Макса Малинија учинила бесмртним међу мађионичарима састојала се у погађању карата. На позорницу би био стављен сто, а затим би дама из публике промешала карте и развукла их по столу у спирали, лицем надоле. Малинију су марамом биле везане очи. Гледаоци су викали коју карту желе да извођач пронађе. Он је имао нож, на чији врх је, при помену одређене карте, управо ту набадао и показивао је публици!

Сваке године проводио је по месец дана у Шангају, наступајући у најлуксузнијем хотелу, краљ Сијама поклонио му је брилијанте. Сваки владар у Европи и Азији хтео је да га Малини забавља. У Америци, домаћини су му били председници, а наступао је пред Џоном Рокфелером, генералом Џоном Першингом, магнатом Корнелијусом Вандербилтом, Џеј-Пи Морганом и многим другима. У Бакингемској палати у току његове каријере примила су га три енглеска краља и принц од Велса.

Иако је често говорио: „Ако хоћеш да створиш новац, треба да се крећеш међу људима који имају новац“ и никада није прихватао приватне позиве на вечере и забаве, држећи се принципа да неће да „пева да би добио вечеру“, него само ако је био професионално ангажован. Малини никада није постао богат човек, колико год да је био успешан мађионичар.

Трошио је доста, нарочито на елегантну одећу и посебно обућу, а када би се дешавало да остане без новаца, укрцао би се на неки брод, придруживао партијама покера и враћао се пуних џепова. Оженио је Елизабет Ајзак у Чикагу и имао сина Озиара.