Почетна » Ове 4 вежбе снижавају лош и подижу добар холестерол
Физиотерапеут Вести

Ове 4 вежбе снижавају лош и подижу добар холестерол

Физичка активност је неопходна за одржавање доброг здравља крвних судова, јер утиче на смањење лошег, а подстиче производњу доброг холестерола.

Рекреација, такође, смањује и могућнсот сужавања артерија, формирање угрушака у крви, а истовремено спречава гојазност.

Истражиавње Америчког колеџа за кардиологију, које је трајало три и по деценије, показало је да у мушкарци са аеробном кондицијом мањом од оптималне били под већим ризиком да добију висок холестерол у радим 30-тим годинама.

Аеробно вежбање ангажује велике мишиће у организму и до њих доводи кисеоник који се троши током вежбања. Неки примери аеробног вежбања су брзо ходање, трчање, вожња бицикла, пливање, пешачење и тимски спортови као што су кошарка и фудбал.

Пре него што решите да се озбиљније рекреирате пробајте постепено да ојачавате мускулатуру.

Склекови

Ослоните се на шаке које су стављене мало шире од ширине рамена, и на колена. Затегните стомак, задњицу и леђа. Удахните ваздух, па док се спуштате ка подлози издишите. Урадите по 10 склекова у три наврата.

Трбушњаци

Лезите на леђа и ставите руке на потиљак. Ноге савијте у коленима, Подижите лопатице и груди, док доњи део леђа мора да остане приљубљен за подлогу. Пре подизања удахните, а док се подижете издишите. Урадите 30 трбушњака, али почните са 10.

Истезање

Истезање кичменог стуба је један од најбољих начина превенције да не дође до развоја спондилозе и болова. Да бисте се истегли, нађите шипку која одговара вашој висини и окачите се о њу и висите неколико тренутака. Поновите истезање више пута.

Чучњеви

Заузмите стојећи став са исправљеним леђима, затегнутим стомаком и задњицом. Ноге су раширене у ширини кукова. Удахните, па се на издисај спуштајте у чучањ, тако да колена не пређу ивицу ножних прстију, а задњицом тежите као да желите да седнете. Урадите по 15 чучњева у три наврата.