Почетна » Ове намирнице имају противупална дејства
Здравље Вести

Ове намирнице имају противупална дејства

Фото: Пиксабеј

Упала је нормалан део имунолошке одбране нашег тела. Међутим, уколико тај имунолошки одговор постане хроничан, то може довести до озбиљних здравствених проблема као што су болести срца, хроничне болести доњих дисајних путева, артритис, Алцхајмерова болест и мождани удар.

Упале можемо да мањимо избегавањем одређене хране која изазива упале, попут прерађеног меса, додатог шећера и засићених масти. Али такође постоји храна која упалу може и да смањи.

Печурке

Печурке су богате антиоксидансима. Један су од најбољих извора селена, есенцијалног минерала са снажним антиоксидативним и противупалним ефектима.

Лук

Лук није само појачивач укуса већ је такође невероватно хранљив. Уупознати смо са белим луком као противупалним састојком, али лук нуди пођеднако снажна противупална дејства. Садржи неколико врста антиоксиданата за које се показало да имају снажна противупална својства. Кверцетин је антиоксидативно једињење које се налази у луку и које је повезано са противупалним својствима и предностима за здравље срца, укључујући снижен ниво крвног притиска.

Тофу

Сојина храна, укључујући тофу, богата је биљним једињењима познатим као изофлавони који имају противупално дејство. Захваљујући добро избалансираном профилу аминокиселина-заједно са влакнима, манганом и другим високим садржајем минерала тофу је одличан извор биљних протеина, пише Реал Симпле.

Интергалне житарице

Цела зрна имају влакна која јачају микробиоме, као и високу концентрацију минерала који подржавају имунитет, попут цинка и селена. Велика количина влакана нам такође помаже да се осећате сито.