Почетна » Ове намирнице утичу лоше на кости
Здравље Вести

Ове намирнице утичу лоше на кости

Фото: Јутјуб принтскрин

Што смо старији, кости су нам порозније и слабије. Зато их морамо чувати и преко намирница и напитака које уносимо у орканизам. Наводимо вам 5 намирница које нарочито штетно утичу на кости:

1. АЛКОХОЛ

Кажу да је чаша вина дневно добра за здравље, али алкохол може бити главни кривац зашто ваше тело не добија довољно калцијума. Претеран унос алкохола утиче на панкреас и омета апсорбцију калцијума и витамона Д. Осим тога попвећава производњу хормона кортизола који је потенцијално деструктиван за ваше кости. Ако уз алкохол имате обичај да запалите и цигару, крајње је време да баците и једно и друго, јер ћете, између осталог, упропастити кости.

2. ГАЗИРАНА ПИЋА

Овога пута није проблем у мехурићима, већ у количини кофеина и фосфорне киселине присутне у неким од освежавајућих напитака, која уколико се козумирају у већим количинама могу да ометају природну апсорбцију калцијума.

3. СО

Крије се готово свуда, а утиче на апсорбцију калцијума тако што прави баланс – сваки пут када се базна киселина у организму дестабилизује, наше тело покушава да обнови количину калцијума, кога највише има у костима. Резултат: ослабљене и крте кости.

4. ПРЕВИШЕ ПРОТЕИНА

Превеликим уносом намирница богатих протеинима може се пореметити пе-ха вредност у организму, што утиче на количину калцијума. Покушајте да не прелазите дневне дозе, што је око 45 грама када су даме у питању. 5. КОФЕИН – Уколико се здраво и балансирано храните, неће вас угрозити испијање кафе с пријатељима, али се чувајте акумулације кофеина у организму, који на дуге стазе може бити опасан по ваше кости.