Почетна » Ове особе никако не би смеле да једу бели лук
Здравље Вести

Ове особе никако не би смеле да једу бели лук

Фото: Пекселс

Бели лук је једна од најздравијих намирница чија чудесна лековита својства чине невероватне благодети за здравље.

Људи су га од давнина користили у лечењу многих здравствених тегоба. Познато је да су стари Египћани, у време грађења пирамида својим робовима често давали бели лук да би их одржали у доброј кондицији.

Садржи око 400 активних састојака, а богат је витаминима и минералима као што су аденозин, алицин, аминокиселине, биљна влакна, биљне масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, гвожђе, ензими, етерична уља, јод, калијум, калцијум, селен, сумпор и фосфор.

Али, и поред свих лековитих својстава ове групе људи не би смели да га конзумирају:

Пацијенти пред операцију

Уколико ћете у скорије време бити подрвгнути хируршком захвату препоручује се да не конзумирате белил лук најмање две недеље пре јер би се продужило крварење.

Људи који имају проблема са јетром Особе са ниским притиском Ова чудесна намирница снижава крвни притисак, те ако патите од ниског притиска можете себи нанети више штете него користи његовим конзумирањем.

Иако бели лук има антибактеријско и антивирусно својство и може да убије бактерије и вирусе, не треба се користити у спречавању вируса хепатитиса.

Наиме, неки спојеви белог лука могу да узрокују стимулације у желуцу и цревима, што може да инхибира секрецију дигестивног сока у дигестивном тракту. На тај начин утиче на варење хране и погоршава многе симптоме хепатитиса, попут мичнине.

Особе које болују од очних болести

Пацијенти који болују од очних болести, посебно они лошег здравља такође треба да избегавају бели лук.

Традиционална кинеска медицина промовише да редовно конзумирање белог лука у великим количинама дужи временски период може да оштети очи и јетру, али исто тако може да изазове губитак памћења, зујање у ушима и друге здравствене проблеме.