Почетна » Ово је формула дугог живота
Здравље Вести

Ово је формула дугог живота

Имати пса, пуно пријатеља и срећан брак кључ је дугог живота, тврде амерички научници. Такође истичу да је ово важније од места рођења, богатства и друштвеног статуса.

Истраживање је започело 1940. године. У њему је суделовало 200 здравих и младих Американаца. Особе које су биле у срећном браку, имале пуно пријатеља и пса живеле су знатно дуже, а неке од њих су још увек живе. Научнике резултати истраживања не изненађују нарочито. Наиме, срећан брак и пуно пријатеља сваку особу употпуњује. Што се тиче пса, већ је доказано да особе које имају пса имају и мању количину холестерола, нижи крвни притисак, боље се носе са стресом и уопште су срећније.

Богатство и друштвени статус, с друге стране, нису имали нарочити утицај на животни век. Све то нема претераног смисла ако је особа усамљена. Закључак научника је да срећа игра кључну улогу у животном веку човека. Такође истичу да неки људи срећу погрешно схватају. Срећни су они људи који имају развијену емоционалну интелигенцију, јер имају добре односе с околином кроз умеће квалитетног повезивања с другим људима.