Почетна » Ово је најважнији савет када чувате унука, а вероватно га не примењујете
Савети стручњака Вести

Ово је најважнији савет када чувате унука, а вероватно га не примењујете

Када чувате унуче будите бескрајно стрпљиви ако му желилте добро.

Када дете узме сок у руке и на том путу проспе пола чаше, или му треба пола сата да веже пертле или се облачи читаву вечност, родитељи су на искушењу да му притекну у помоћ, обаве те радње уместо њега и тако добију на времену.

Међутим, уместо таквог контрапродуктивног геста, вашег нервирања и његовог страха да ћете се наљутити на њега, покажите стрпљење и дајте му прилику да научи да буде спретније. Охрабрите га и допустите да заврши започете акције, чак иако трају унедоглед.

Задајте му задатке

Дете које свакодневно вежба неке једноставне радње, свакако ће бити вештије од малишана који се чувају од обавеза. Постоји много начина да га научите да буде спретније током обичних активности – пустите га да се за столом само послужи храном, да само сипа воду, поставља и склапа посуђе са стола, да вам помогне да прострете веш, отвори кесе са намирницама из самопослуге…

Играјте се

Важно је да дете буде физички активно и да се одмалена учи мануелним радњама, које ће му помоћи да развије моторику и буде спретније. То, наравно, може да се ради кроз игру и то заједничку, па искористите слободно време да са својим малишаном градите куле у песку, бојите дрвеним и воденим бојама, цртате по бетону, сечете маказама фигуре нацртане на папиру… Све су то мали потези који много значе и постижу позитивне ефекте. Бављење спортом је такође добар начин да дете научи да се боље концентрише и да координира покрете, а како то ради спонтано, без присиле, нећете ни приметити колико је постало вештије и мање трапаво него раније.