Почетна » Ово никако не смете да радите на празан стомак
Здравље Вести

Ово никако не смете да радите на празан стомак

Фото: Пекселс

Иако је одавно доказано да је ова навика штетна, сви ујутро радо посегнемо за шољицом кафе. Доручак јесте најважнији одброк у току дана, а шта све никако не смете да радите на празан стомак, сазнајте у наставку!

Цитруси Кисела и тешка влакна која се налазе у агрумима надражују празан желудац, што је посебно опасно за оне који имају гастритис или су у ризику да га развију. Такве сокове разредите водом. Тако ћете унети све корисне супстанце, без бојазни да ћете угрозити здравље. Лекови Аспирин, парацетамол и други нестероидни противупални лекови (НСАИД) не смеју се узимати на празан желудац. То не само да смањује њихову учинковитост, већ узрокује озбиљне здравствене проблеме (попут желучаног крварења). Попијте барем чашу млека пре терапије.

Кафа Чак и кафа без кофеина подстиче производњу киселине која би могла изазвати жгаравицу и друге проблеме пробавног тракта. Прескачући доручак чак и након што попијете кафу, смањујете производњу серотонина. Ако пак не можете без кафе, изаберите ону са млеком. Жвака Желучана киселина произведена жвакањем уништава овојницу празног желуца, а прекомерно жвакање може довести до гастритиса. Тренинг Постоји мишљење да вежбање на празан желудац троши више калорија. Заправо, то не утиче на губитак масноће, већ на губитак мишића.