Почетна » Поједине намирнице погодују стварању угрушака
Здравље Вести

Поједине намирнице погодују стварању угрушака

Фото: Пиксабеј

Једна од најопаснијих компликација инфекције корона вирусом јесте стварање крвних угрушака које, како су наши стручњаци више пута потврдили, може бити потпуно неочекивано и јавити се код особа које немају проблема са кардиоваскуларним системом.

Поједине намирнице погодују стварању угрушака

Чак и када прележите ковид, опасност није прошла. И након отпуштања из болнице или када се већ генерално добро осећате, постоји могућност да се тромбови јаве. Управо зато лекари препоручују да се током болести, али и један период по излечењу, пију антикоагуланси, односно лекови за разређивање крви.

Међутим, једнако је важно и наредних шест месеци повести рачуна о исхрани, напомињу стручњаци, а посебно избегавати намирнице које „погодују“ стварању угрушака. Према речима нутриционисткиње Ирине Зенкове особе које су имале корона вирус требало би да на неко време одустану од хране богате витамином К.

„То је, пре свега, зелениш, који смо навикли да додајемо у супе, салате и друга јела. Ово посебно важи за першун и мирођију. Садрже доста витамина К, који може донекле да потисне ефекат антикоагуланса на бази активне супстанце варфарина“, објаснила је Зенкова.

Остало зелено поврће, попут прокеља, броколија и спанаћа, такође спада у категорију „привремено опасног“. При томе, важно је да знате да ово поврће није опасно само по себи, нити количина витамина К коју садржи, већ се само ради о „неповољним“ комбинацијама са лековима у баш овом специфилном периоду, напомињу стручњаци.