Почетна » Ово су разлози због којих КЕФИР називају најбољим пробиотиком
Здравље Савети стручњака Вести

Ово су разлози због којих КЕФИР називају најбољим пробиотиком

деспоситос
деспоситос
Фото: Деспоситос

Кефир је напитак који чини комбинација квасца и добрих бактерија, које су неопходне нашем стомаку

Кефир је лековити напитак, комбинација квасца и бактерија, које називају и “кефирна зрнца” и хране се и размножавају у млеку без рока трајања. Та комбинација састојака овај напитак чини најбољим пробиотиком, који се већ вековима користи за боље функционисање стомака и црева.

Он потиче са подручја Кавказа, регије на граници Азије и Европе. Данас су највећи произвођачи кефира на свету Пољска и Русија, као и Шведска, Норвешка, Финска и НемачкаКефир се од својих почетака до данас најчешће производи од крављег, козјег или овчјег млека. Међутим, може се произвести и са биљним напитцима као што су кокосово, сојино и пиринчано млеко.

Пробиотици у кефиру су “добре бактерије” сличне онима које се природно налазе у пробавном систему. То значи да је кефир добар за здравље црева јер подупире и помаже у процесу повећавања здравих бактерија и спречава раст штетних бактерија. Кефир такође може бити користан особама које често узимају антибиотике јер ће помоћи у обнови добрих бактерија, а може помоћи и код пробавних проблема.

Кефир је и добар извор хранљивих састојака. Шољица обичног кефира садржи само 110 калорија, а богата је фосфором, калцијумом, витамином Б12, рибофлавином, магнезијумом и витамином Д.