Почетна » Ову биљку обавезно засадите, а ево како је очарала досељенике
Здравље Вести

Ову биљку обавезно засадите, а ево како је очарала досељенике

Фото: Пиксабеј

Ноћурак или ноћна јагорчевина је женска биљка која лечи све женске болести. Ово је једно од најпознатијих средстава за жене у менопаузи, будући да садржи много витамина Е. Изврсна је и за кожу јер јој даје сјај, издржљивост и еластичност.

Биолози су израчунали да постоје 124 ноћне даме (врсте) које своју лепоту показују у сумрак.

Уживајте у његовој лепоти

Ноћурак воли сунце и топлоту. Ако постоји такво месташце било где у вашем дворишту, на балкону или у делу стана, засадите овај чудесан цвет и посматрајте најневероватнију сцену отварања латица у сумрак.

Отвара се само ноћу, када показује своје блиставо жуте латице. Али, не дубоко у позну ноћ када сви спавају и када нема ко да га види. Своју лепоту показује у сумрак, између 18 и 19 сати и затвара је у зору.

Отвара се само ноћу, када нема ко да га види.

Чудесном техником ноћурак отвара латице које је током дана чврсто стегао кукицом. Инсекти и ноћни лептири слећу на ноћну даму целе ноћи привучени неодољивим слатким мирисом.

Цвет блудница

Необичан мистичан цвет мора да је оставио снажан утисак на прве досељенике из Европе који су стигавши у Северну Америку угледали овај цвет.

Црквени мисионари који су ширили веру и били међу првима на “новом” континенту одмах су у раскошном цвету видели блудницу и неверну супругу која у свако предвече ломи свој појас невиности и прима љубавнике – инсекте – читаве ноћи.

Зашта је служила ова биљка у својој домовини – није познато, али се зна да су је досељеници по повратку у Европу одмах прогласили женском биљком, дајући јој лековитост за све женске болести.