Почетна » Ову храну треба избегавати у трећем добу
Здравље Вести

Ову храну треба избегавати у трећем добу

Фото: Пиксабеј

Након 50-е године, метаболизам се успорава, па је много теже одржати витку линију.

Међутим, нема потребе за очајавањем. Нутриционисти кажу, ако се редукује исхрана и правилно бирају намирнице, могуће је имати иделану килажу.

Када зађемо у 6. деценију, одређена правила се морају поштовати.

Кети Фераро, дијететичар и асистент на Универзитету Калифорније каже да је потребно да уносимо мање калорија како бисмо, са годинама, изгубили тежину. Потребно је јести 250 калорија мање него иначе.

Пожељно је уврстити у јеловник више воћа, поврћа и посних протеина. Фокус треба да буде на разноврсној, али умереној исхрани. Такође, препоручује се и умерена физичка активност.

Када жене уђу у менопаузу, не метаболишу шећер тако добро, па би требало да уносе мање угљених хидрата.

Ове намирнице се налазе на „забрањеној листи“:

Нутриционисти саветују да жене након 50. године избегавају виршле, кобасице, сланину и готово све сухомеснате производе јер су слани и пуни адитива. Ове намирнице су масне и прерађене, па су нутритивно мање вредне.

Протеинске плочице или чоколадице препуне су шећера и индустријских састојака. Често садрже протеински прах од соје која је третирана пестицидима. Чувајте се и „уличних“ кокица јер се често пеку на старом, лошем уљу и њиме су презасићене. Дајле, грицкалице потпуно избаците из исхране.

Ограничите и унос црвеног меса.