Смокве, купине и боровнице потпуно су загосподариле пијачним тезгама. Да ли сте знали да рецимо смоква спада у најздравије намирнице, да штити од стреса и снижава холестерол? Које бенефите још има поред смокве купина и боровница за наш органзам открио је за ТВ Прва...
Ознака - нутрициониста
Бранка Мирковић, један је од наших најпознатијих нутрициониста, а гостујући на телевизији Прва, пткрила је и сва лековита својства једне од најомиљенијих намирница. Никако не бацајте љуске од црног и белог лука – Не бацајте љуске, оне имају вредност за респираторне органе...
Како температура није константа у свим деловима фрижидера, то значи да није свеједно где остављамо одређене намирнице, нарочито оне које важе за осетљиве. Кувар Данијел Нортон саветује да високоризичну храну, у коју спадају млеко и сирово месо, држимо у доњем делу фрижидера или...
Докторка Сабрина Геисбергер и њени сарадници са Института за биомедицину (БИМСБ) у стручном часопису Circulation објавили су рад који показује да претерано сољење хране може да ослаби имунитет. У новој, берлинској студији, тим је испитао метаболизам имуних ћелија које су биле...
Превенција је најбољи начин да се изборите са овом врстом бола, а нутрициониста Јасна Вујичић препоручује како да смањите тегобе у желуцу. Готово да не постоји особа која никад није осетила киселину у желуцу, односно горушицу. Горушица се јавља када мишић који затвара желудац са...
Нутритивна вредност оваквог воћа и поврћа је пуна, а кад је практичност у питању, ове намирнице су очишћене, опране и спремне за употребу. Нутриционисткиња Јасна Вујичић каже да нема велике разлике између свежег и смрзнутог поврћа, уколико га користите за термичку обраду...
Њихова благотворна, лековита својства први су уочили далекоисточни народи у давној прошлости, а и данас се у народној медицини користе у лечењу срца и кардиоваскуларног система, болести плућа, нервног система, болести бубрега и јетре Велики број особа које у исхрани користе јаја...
Нетолеранција на лактозу објашњава се немогућношћу да сварите храну која садржи лактозу, односно шећер који се налази у млеку. Важно је знати да нетолеранција на лактозу није болест, већ генетски одређена карактеристика. Ако вам се стомак „буни“ кад попијете млеко и после тога...
Болесним особама је од суштинске важности да имају праве намирнице у својој исхрани. ХРАНА МОЖЕ БИТИ ЛЕК, АЛИ МОЖЕ ПОГОРШАТИ ПОСТОЈЕЋИ ИЛИ СТВОРИТИ НОВИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМ Шта ће ми нутрициониста? Како нутрициониста може да ми помогне? Оваква питања с времена на време чујем од...