Почетна » Папагаји су идеално друштво
Занимљивости Здравље Друштво и ми Сениор свет

Папагаји су идеално друштво

Папагај тигрица је уз мачку најзаступљенији кућни љубимац на свету. Дружење са животињама многим пензионерима вратило је животну радост, осећање да су неком потребни и да своје време проводе корисно. Живахни и разиграни папагаји су трећи на листи најчешћих кућних љубимаца, лако се везују за људе и најинтелигентније су птице на планети.

– Папагаји се најчешће брзо везују за чланове породице, а при одабиру основни критеријум је да птица буде млада – каже Горан Миловановић, из Пет центра − Не захтевају пажњу као пси или мачке-не воде се у шетњу, па су идеални станари оних који су зашли у треће доба. Потребно је да им се редовно мења вода, да се хране и да се повремено пусте да „протегну“ крила. Чишћење кавеза не одузима пуно времена, а једу највише семенке, понекад воће и поврће.

Још једна предност ових птица је то што за њихово гајење не треба пуно новца.

– Најскупљи је кавез и треба водити рачуна да буде већи од распона крила – објашњава наш саговорник. − У зависности од тога шта птица воли, у кавез се може ставити огледало, звонце, пењалица или нека гранчица којом ће се љубимац забављати.

Миловановић додаје да су нимфе и тигрице најприступачније и врло чест избор купаца.

– Важно је узети у обзир и здравствени апспект пошто ветринари код нас нису специјализовани за ове јединке – каже Миловановић. − Најбоље је да се власници обрате стручњацима на Ветеринарском факултету.

Кад им се обезбеди довољно животног простора за вежбање, играње и кад им се посвети много пажње и љубави, папагаји могу бити веома нежни према својим власницима

– Aко желимо да од папагаја створимо оданог и приврженог кућног љубимца, онда му морамо и посветити свакодневних неколико сати, све док се не оствари контакт везаности – кажу у одгајивачници папагаја Јаковљевић. − Кад се тај контакт успостави, што је условљено и сазревањем папагаја, постаје толико сродан човеку да је немогуће раздвојити га од осталих чланова породице.

Код нас су најприступачнији: тигрице, канаринци, нимфе и љубавни папагаји.

Канаринци се деле у три групе које зависе од њиховог препознатљивог певања, прелепе боје или занимљивог изгледа. Мужјаци су обично бољи певачи од женки, али не певају истим интензитетом читаве године. Најчешће престану с певањем током митарења. Очекивани животни век канаринца је од 12 до 18 година.

Нимфе су врло драге, нежне птице које се лако припитоме. Живе од 15 до 20 година, а називају их и малим кућним кловновима. Ретко ће научити да понављају речи, али су прави мајстори имитације звукова и мелодија.

Љубавни папагаји су изузетно активна, радознала и разиграна створења. Дружељубиви су и веома се вежу за свог власника. Нису захтевни кућни љубимци. Животни век им је од 15 до 20 година и воле пуно простора.

Пише: Мина Дудуковић

КАСА

Кавез 2.950–5.000 дин.

Сунцокрет 125 дин.

Играчка за птице 570 дин.

Храна за велике папагаје 590 дин.

Сипина кост 160 дин.

Штапићи воће 160 дин.