Почетна » Пас спречава инфаркт, а добар је и за дијабетес
Занимљивости Вести

Пас спречава инфаркт, а добар је и за дијабетес

Пас је човеков највернији пријатељ, а дружење са њим може имати многобројне предности када је реч о људском здрављу.

Пас смањује ризик од инфаркта

Истраживање из 2019. године, у којем је учествовало готово четири милиона људи у САД, Канади, Скандинавији, Новом Зеланду, Аустралији и Великој Британији, показало је да особе са кућним љубимцем имају 24 одсто мањи ризик од ране смрти. То се нарочито показало корисним за оне који су претрпели срчани или мождани удар. Имали су 31 проценат мању вероватноћу да умру од кардиоваскуларних болести.

Власници паса не добијају дијабетес!

И друга истраживања су открила да су власници паса имали боље здравствене резултате након срчаног или можданог удара, посебно самци. Америчко удружење за срце је навело да код особа које имају кућне љубимце постоји мањи ризик да оболе и од дијабетеса.

Власници паса су вољени

– Власници паса верују да им њихови крзнени пријатељи пружају емоционалну подршку, нарочито кад су изложени стресу, каже Меган Мјулер с америчког Института Tафтс за интеракцију људи и животиња.

Резултати студија говоре да пси повећавају добро расположење људи, а смањују лоше. Истраживање из 2015. открило је да су деца са АДХД синдромом (хиперактивна), која су читала приче правим животињама, показала већи напредак у сарадњи, волонтирању и проблемима у понашању од малишана с истим поремећајем која су читала плишаним љубимцима. Једно истраживање је показало да су аутистична деца смиренија и да више комуницирају у присуству правих животиња него играчака.