Почетна » ПЕТ спортова који могу да се тренирају у сваком животном добу
Физиотерапеут Вести

ПЕТ спортова који могу да се тренирају у сваком животном добу

Спорт за већину мушкараца представља стил живота, али не можете баш сваким да се бавите цео живот, чак ни рекреативно. Међутим, постоје спортови које можете упражњавати и у позним годинама.

Пливање

Овим спортом могу да се баве сви без обзира на године. Благотворан је за цео организам. Пливање смањује стрес, јача и обликује мишиће, а одлична је вежба и за кардиоваскуларни систем и срце.

Тенис

Веома је захтеван, али његова делотворност за организам је вишеструка. Позитивно утиче на координацију тела и равнотежу, јача руке и ноге. Тенис захтева да се много крећете по терену, што подразумева више краћих и дужих деоница трчања различитим темпом. Представља одличну вежбу за срце, па га можете прилагодити својим годинама и физичким могућностима.

Бициклизам

Вожња бициклом је све популарнија и практичнија у градским срединама. Не морате да пређете десетине километара на овом двоточкашу како бисте осетили шта све чини за ваше тело и ум. Није превише захтеван за организам као други спортови, а истовремено повећава мишићну масу и издржљивост. Уско је повезан са функцијом плућа и срца и значајно смањује стрес и депресију.

Велсање

Овај спорт није много популаран, али за љубитеље рафтинга је свакако нешто што се не пропушта. Можете веслати у чамцу, кануу или кајаку. Веслање активира већу група мишића у организму, леђа, руке и ноге.

Голф

Изузетно је популаран у Америци, док се код нас сматра спортом имућних. Стручњаци кажу да пушачима једна цигарета може да скрати живот за пет минута, док га играње голфа продужава за најмање десет година. Предности су му вишеструке, а једна од најзначајнијих је утицај на физичко и ментално здравље. Будући да голф-терен има 18 поља у које треба убацити лоптицу, то је само по себи сјајна вежба за организам у сасвим опуштеној атмосфери.