Почетна » ПЕТ ствари у кући које проверено најбоље очисти сирће!
Бенефити Вести

ПЕТ ствари у кући које проверено најбоље очисти сирће!

Сигурно, доступно и јефтино, сирће можете на стотину начина да употребите у дому, аутомобилу, баштама… Ко би рекао да „лоше вино“ може да буде тако добро? А може. Сами одлучите колико ћете га разблажити. На пример, за чишћење бродског пода, 225 мл овог сирћета помешајте са нешто мање од четири литре воде, али за чишћење плочица у купатилу или кухињи и оних ружних наслага које се накупљају на фугнама, користите чисто сирће.

Прање машине за судове:

Сирће можете на два начи на да употребите када је реч о машини за судове. Прво, користите га као јефтино, а веома ефектно средство за испирање чаша, тањира и осталих судова који ће тако добити и сјај. Друго, њиме можете да очистите и саму машину: једном годишње (или чешће ако у домаћинству имате тврду воду) наспите 225 мл сирћета у празну машину, онда је укључите и нека „прође“ кроз програм за стаклене предмете. Са њим ћете уклонити каменац и масне наслаге, а тиме и продужити век вашој машини.

Прљав веш:

Сирће има толико много намена када је реч о прљавом вешу. За уклањање флека од сенфа, кечапа, парадајз соса, траве и дезодоранса, попрскајте мало сирћета на уфлекана места пре него што одећу убаците у машину за веш. Или, ако бели веш натопите овим сирћетом, повратиће му се белина. Као и када је реч о машини за прање судова, сирће ће помоћи да, уколико га додате током испирања, одећа буде свежа, живљих боја и да се отарасите флека од влаге. Биће довољно 225 мл. Напомена: немојте додавати сирће у варикину, јер то може да доведе до стварања штетног гаса, са могућим смртоносним последицама.

Чишћење кухиње:

Сваког месеца очистите апарат за кафу са разблаженим сирћетом (не заборавите да у њему, пре кувања кафе, прво прокувате само воду). Сирће и со могу да очисте посуђе од нерђајућег челика, а неразблажено сирће дезинфикује даске за сечење, нарочито дрвене. За чишћење микроталасних рерни налијте само мало сирћета у стаклену посуду и укључите рерну на неколико минута. После тога ћете лако моћи да обришете прљавштину. Најзад, ако је ваша судопера лепљива или из ње излази непријатан мирис, покушајте да у њу ставите соду бикарбону, потом сипајте сирће и добро покријте сливник – реакција између ове две компоненте отпушиће сливник (за тежа зачепљења поновите поступак двапут).

Каменац:

Ако ве-це шоља, када или лавабо имају наслаге каменца због тврде воде, поквасите или испрскајте критична места сирћетом. Каменац ће омекшати и биће спреман за лако скидање. Уопште, све што не ради како треба због тврде воде (батерије, славине, пегле) попрскајте винским сирћетом и пустите да наслаге омекшају.

Чишћење куће:

Разблажено сирће одлично је за чишћење прозора, бродских подова, флека са паркета, цигала на камину, пегли, завеса за туширање, тапета, дрвеног намештаја (у комбинацији са маслиновим уљем), свих стаклених површина… Изузетак је мермер и остало камење, јер киселина из винског сирћета може трајно да оштети њихову површину.