Почетна » Пет тачака на телу за рано откривање болести
Здравље Вести

Пет тачака на телу за рано откривање болести

Фото: Пиксабеј

Иако често не обраћамо пажњу на мале промене у организму, управо оне могу бити први знаци болести, па ако научите на које симптоме да гледате можете открити и на време спречити болест.

Чуло мириса

Слабљење чула мириса може да буде знак који указује на појаву Алцхајмерове болести. Промене се дешавају у нервним завршецима унутар носа које су повезане с одређеним деловима мозга, а који имају везе са овом болешћу.

Прегледајте нокте

Здрави нокти су равни, без задебљања и имају здраву, ружичасту боју. Ако приметите црвенило испод ноктију и задебљања, то може да буде знак лупуса. У питању је аутоимуна болест која напада здраво ткиво.

И коса је важна

Када штитна жлезда не ради то утиче на хормоне у телу, укључујући и оне повезане с растом косе. Ако приметите да вам коса убрзано опада, добијате длаке на челу постоји могућност да нешто није у реду са радом ове жлезде.

Проверите дах

Ако имате непријатан задах, то првенствено може бити знак лоше оралне хигијене и покварених зуба. Али може да указује и на потешкоће са ерекцијом- уколико сте мушкарац.

Контрола очију

Једно је истраживање показало да људи од 38 година који су имали проширене капиларе у очима имају мањи коефицијент интелигенције. С временом њихове когнитивне функције опадају и то може да указује на деменцију.