Почетна » Пет знакова који упућују на недостатак сна, а које не би требало да занемарујемо
Здравље Вести

Пет знакова који упућују на недостатак сна, а које не би требало да занемарујемо

Beautiful woman sleeping in white bed

У толико активној свакодневници осећамо да уколико смањимо количину сна можемо више ствари да урадимо. Ипак, сан би требало да буде предност.

Сан од најмање седам сати је витални покретач сваког физиолошког система у људском телу. Када смо неиспавани, што је према истраживањима више од једне трећине одраслих, наше здравље и благостање пате на безброј начина.

Знакови да вам треба више сна

Мањак лепог расположења

Спавање и емоционално здравље су дубоко повезани. Према статистичким подацима са Харвардске медицинске школе, пацијенти са анксиозношћу и депресијом чешће пријављују хроничну несаницу. Чак и краткорочни, делимични губитак сна може негативно да утиче на расположење.

– Ако сте неиспавани, подложнији сте нервози, раздражљивости и могућношћу да се носите са стресом – каже др Лорен Хејл, професор на програму јавног здравља на Универзитету Стонибрук, пише Реал Симпле.

Опадање продуктивности

Хронична депривација сна може негативно да утиче на наше способности да расуђујемо, фокусирамо се, па чак и проналазимо праве речи да опишемо једноставне ствари. Често верујемо да је апсолутно неопходно да останемо будан до касно завршавајући посао или учење, али испоставило се да је прекид рада на време да бисте добро наспавали генерално најбољи начин за побољшање продуктивности и перформанси у целини.

Ваша тежина варира

Велика студија Висцонсин Слееп Цохорт показала је да људи који спавају мање од шест сати сваке ноћи имају већу вероватноћу да буду гојазни. Ова група показује смањене нивое хормона лептина који сузбија апетит, заједно са повишеним нивоима хормона грелина који стимулише глад. Када смо преуморни, чешће посежемо за више грицкалица.

Лоше стање коже

Црвене, натечене очи, тамни подочњаци један су од показатеља да мало спавате. Чак и мале количине недостатка сна могу да утичу на ваш изглед.

Постајете поспани током дана

Ово је један од знакова недостатка сна који је поприлично очигледан. Осећај исцрпљености током дана је велика црвена застава да не спавате довољно.