Почетна » Петина Американаца ради и након 65. године
Занимљивости Вести из света

Петина Американаца ради и након 65. године

Радни век продужио се, између осталог, и због тога што послодавци желе да што дуже задрже искусне раднике. Незапосленост у Америци данас је већа него икада

Најновији подаци америчког бироа за статистику показали су да готово 20 одсто Американаца (прецизно 18,9 одсто) остаје на послу и након 65. године живота. Последњи пут толико старих је радило почетком шездесетих година прошлог века.

Према писању Блумберга, узроци су вишеструки. Осим последица кризе од пре неколико година, ту је свакако и велики број припадника беби-бум генерације који су и даље здрави, активни и желе да на послу остану што дуже.

Према једном од последњих истраживања Федералних резерви из 2015. године, око 27 одсто Американаца каже да ће радити док год буду могли. Подаци су показали и да 12 одсто држављана САД уопште не планира да иде у пензију. То чини чак 40 одсто становништва које не размишља о одмору од посла и каријере.

За 60 одсто Американаца новац је један од главних разлога због којих не желе да оду у пензију, јер готово половина испитаника наводи финансијске проблеме као разлог за останак на послу и након 65. године. С друге стране, 36 одсто испитаника рекло је да би остало на послу зато што „жели да остане активно и укључено“.

Оно што додатно доприноси останку на послу јесте и потреба послодаваца да задрже искусне раднике, јер је стопа незапослености у САД најнижа од 2008. године. Потражња за радницима је велика, а послодавац који изгуби радника веома тешко налази новог.

Додатни разлози леже у чињеници да су током осамдесетих година радници достизали врхунац плате у својим четрдесетим, а до 2010. године највећу плату почели су да примају тек у педесетим.

Занимљив је и податак да радници у САД у својим шездесетим зарађују чак 30 одсто више него пре 25 година, док они испод 50 година зарађују мање него некад. Све то показује колики је притисак у економији да се људи задрже на радном месту и што дуже одложе одлазак у пензију.

Како наводи Блумберг, данашњи сениори (особе старије од 65 година) у САД су знатно окретнији и здравији од генерације својих родитеља кад су они били сличних година. Останак на послу с високом платом не доживљавају као претерано трауматично искуство, наводи овај познати лист.