Потребно: 1 кг кромпира, 300 г сремског сира, 3 јајета, 1-2 главице лука, веза сецканог першуна, 2 дл парадајз-пиреа, 3-4 црвене паприке, маслиново уље, по кашичица слатке и љуте алеве паприке, 2-3 дл млека (за пире), 60 г маслаца (за пире), со, бибер, презле (за посипање), 50 г ренданог качкаваља
Припрема: Кромпир скувајте у сланој води, оцедите, пропасирајте, додајте маслац и млеко, и направите пире. Посолите и побиберите. На уљу издинстајте сецкан лук и паприке сечене на траке (жилијен). Додајте парадајз-пире, слатку и љуту алеву паприку, и динстајте још пет минута. Одвојено помешајте сремски сир с јајима и першуном, посолите и побиберите. Презле поспите по дну подмазане тепсије и ставите половину кромпир-пиреа. Преко пиреа ставите половину сира с јајима и першуном, преко њега сос од динстаних паприка, затим ставите преостали сир и све прекријте преосталим кромпир-пиреом. Сложену мусаку поспите качкаваљем и пеците 10 минута на 180 степени, тек толико да се качкаваљ отопи.
Пише Миља Лукић