Намирнице
Пиле (око 2 кг), 40 ченова белог лука, 2 дл маслиновог уља, со, бибер; по жељи, 3-5 кашика брашна, вода по потреби
Припрема
Пиле посолите и мало побиберите споља и изнутра, бели лук крупно издробите или оставите целе ченове. У пекач улијте чашу воде и маслиново уље, ставите пиле и поспите бели лук. Оригинално, ивицу пекача требало би да обложите мешавином брашна и воде (у брашно постепено уливајте воду и мешајте да добијете густо тесто), поклопите и ставите да се пече два сата на 200 степени. Печено пиле исеците на комаде и сервирајте са сосом од белог лука: масноћу с белим луком у којој се пекло пиле пропасирајте и, ако има потребе, загрејте да се згусти. Уз пиле служите тост који се, поправилу, премазује сосом од белог лука и једе уз пиле.
Миљин савет
Тесто на ивици пекача служи да се пекач херметички затвори. Наравно, не морате да га стављате, али не отварајте пекач током печења не бисте ли надгледали како се одвија процес