Почетна » Планк за старије: Сваки дан додирујте рамена
Здравље Вести

Планк за старије: Сваки дан додирујте рамена

Ако сте у средњим годинама и старији, а желите да останете у топ-форми, познати тренер и фитнес модел Кирк Чарлс препоручује планк или вежбе издржаја.

Реч је о једној од најефикаснијих вежби која подразумева рад готово свих мишића, у статичној позицији, посебно оних на стомаку и задњици, а предност је што се може радити и код куће.

У свакодневну рутину требало би да уврстите издржај са наизменичним додиривањем рамена, што уопште није лако да се изведе.

Вежбу започните у положају склека или високог планка с испруженим рукама којима се ослањате на под, а стопала би требало да вам буду приближно у ширини рамена. Што више затегните глутеус и трбушњаке како би вам цело тело било напето. Затим подигните десну руку и њоме додирните лево раме(леђа морају да буду равна), па је вратите у првобитни положај.

Док радите ову верзију планка, тело мора да буде потпуно фиксирано у том положају, а само су руке активне. Сами одредите колико ћете вежби урадити, али немојте да журите јер ово није такмичење у брзини. Почетницима се саветују четири серије по пет понављања.