Почетна » По рецепте на шест месеци
Друштво и ми

По рецепте на шест месеци

Лекови ће се од маја издавати на електронски рецепт, најављује Министарство здравља (МЗ), а МЗ и РФЗО тек ће одлучити хоће ли папирни рецепти опстати још неко време.

Вероватно ће електронски рецепт (ЕР) важити као папирни, а то је за већину лекова седам дана, рачунајући и дан издавања; за антибиотике три дана, а за лекове са Д листе 30 дана.

Биће то олакшање за пензионере и хроничне болеснике, пошто ће терапију добијати за пола године. И корист за државу. Годишње се изда 60 милиона рецепата, па ће се два милиона евра годишње уштедети само на штампи.

Пошто добије терапију, пацијент ће у било којој апотеци, која има уговор са РФЗО, подизати лек са здравственом књижицом. Апотекар неће имати увид у здравствени картон пацијента, него само у рецепте, реализоване и нереализоване. Поступак може да крене чим МЗ покрене апликацију у Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) и чим апотеке интегришу софтвер. ИЗИС сада евидентира око 13.000 рецепата у повезаним установама, што је пет одсто укупног броја прописаних рецепата.

Кад је реч о прегледима, ИЗИС је у јануару 2017, само у КЦС и београдским домовима здравља, евидентирао 600.000 прегледа и 900.000 издатих рецепата. С тачним термином било је 51,9 одсто прегледа, а план је да то буде изнад 80 одсто.