Почетна » Побољшање квалитета живота најстаријих суграђана остаје приоритет града
Друштво и ми Вести

Побољшање квалитета живота најстаријих суграђана остаје приоритет града

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је, у друштву министра финансија Синише Малог и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, Дневни центар и клуб за старије „Радана Пупић” на општини Савски венац.

Градоначелник је том приликом подсетио да је Дневни центар и клуб за старије „Радана Пупић” отворен пре нешто више од три месеца и додао да му је велико задовољство што се поново дружи са најстаријим суграђанима.
– Пре три месеца, када смо отворили овај клуб, имали смо прилику да вас видимо расположене и веселе, што је случај и данас. То значи да на прави начин користите све могућности које вам овај клуб пружа. Овде је најстаријим суграђанима на располагању 300 квадратних метара, где постоји могућност за обављање широког спектра активности, од дружења, преко рекреације до разних креативних радионица. Град Београд је у опремање овог простора уложио девет милиона динара, што је још један доказ да су најстарији суграђани и даље у фокусу Града Београда, који у плану има даље унапређење квалитета живота пензионера – рекао је Радојичић.
Према његовим речима, у претходне три године отворено је девет дневних центара, а у истом периоду град је покренуо читав низ пројеката који имају за циљ што већи број бесплатних активности и финансијских олакшица у виду попуста, који се остварују коришћењем „Београдске сениор картице”.
– Ускоро очекујемо отварање још једног клуба за старије, тако да ће их укупно бити 30. Осим тога, планирамо да побољшамо услове здравствене заштите пензионера и то ће бити један од наших приоритета. Ипак, најважније је да редовно комуницирамо, да заједнички дођемо до закључака о томе шта је за вас најпотребније. Желим вам да останете активни и добро расположени, као и да вам поручим да никада није касно за нови почетак и да никада није касно да човек донесе одлуку која ће га у будућности учинити срећнијим – закључио је Радојичић.
Министар финансија Синиша Мали рекао је да је овај клуб за старије резултат заједничког рада надлежних институција, али и пензионера у минулом периоду.
– Осим реконструкције постојећих и отварања нових клубова и дневних центара, не би требало заборавити ни „Сајам трећег доба” који смо покренули. Ово је прави начин да покажемо како један град и једна земља могу да се промене. Већ сутра пензионере очекује повећање пензија од пет до 13 одсто. То је резултат заједничког рада и вашег одрицања, па сада и наша деца имају бољу перспективу – оценио је Мали.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да ће као ресорни министар бити најсрећнији када оваквих клубова буде довољно у целој Србији.
– Оно што могу да обећам је то да ћу, када год видим да је ситуација добра и да постоји могућност, тражити да побољшање стандарда грађана буде испраћено адекватним побољшањем код пензионера, што је у складу са оним за шта се председник Александар Вучић залаже – рекао је Ђорђевић.