Почетна » Почела сезона: Уредите башту према вашем укусу уз минимална улагања
Моја башта Вести

Почела сезона: Уредите башту према вашем укусу уз минимална улагања

Фото: Пекселс

Како да са само неколико једноставних трикова башту претворите у зелену оазу. Кривудаве стазе визуелно повећавају простор С првим пролећним данима потребно засадити цвеће.

Са доласком пролећа и лепог времена, из ушушканог дома породице се селе у двориште. Након дуге зиме, зелене оазе изгледају запуштено и неопходно је сређивање. Малим триковима може се постићи да двориште постане ушушкана оаза, за одмор и бег од свакодневице. Један од начина да простор у малом врту визуелно изгледа већи је прављењем кривудаве стазе.

Само водите рачуна о томе да стаза буде довољно широка како би две особе могле да ходају једна до друге. Ако се одлучите да стазу поплочате морате водити рачуна о квалитету плочица. Најбоље су оне од бетона или природног камена, дебљине око пет центиметара и грубље површине како би спречиле клизање. Такође, изградња стазе поред травњака спречава мешање траве са лејама цвећа које се могу засадити поред. Спречавају раст корова, али и обезбеђују лак приступ врту колицима, косилици и осталој баштенској опреми.

САДНИЦЕ ЗА ВРТ ЗА САМО 200 динара колико коштају кеса хумуса и три кесице семена цвећа, да од врта направите цветну и мирисну оазу, као из бајке. Семе се бира према положају врта или терасе, па тако они који имају врт који је током већег дела дана осунчан треба да се определе за сурфиније, петуније, лаванду, пркос и биљке које воле врелину. Ако се ипак одлучите за садницу неког четинара, цене се крећу од 300 до 2.000 динара за једно дрво. ЗАКЛОНИТЕ КАНТЕ Ништа не може толико да упропасти изглед малог дворишта као празне пластичне кесе и флаше које разноси ветар. Уместо да вам смеће стоји изложено погледу, саградите дрвену ограду која ће заклонити простор за канте за смеће. У ограђеном простору можете одлагати и део баштенског алата.