Почетна » Почеле су! Све је процветало, алергије вребају, ако осећате секрет – код лекара!
Здравље Вести

Почеле су! Све је процветало, алергије вребају, ако осећате секрет – код лекара!

Ако сте претходних неколико дана почели интензивно и учестало да кијате, ако вам се низ грло слива секрет, нос вам је запушен, а уз то сте и благо малаксали, узрок ваших тегоба је полен дрвећа, међу којим највећи алергени потенцијал има бреза. Осим брезе, у ваздуху се налазе и поленова зрна јавора, граба, тисе, чемпреса, јасена, тополе, храста, бреста и врбе. Уколико су вам симптоми веома изражени, врло је вероватно да имате укрштену алергијску реакцију, па вас, на пример, осим брезе провоцирају и јасен или топола.

У Агенцији за заштиту животне средине наводе да је протеклог викенда у кубном метру ваздуха регистровано чак 247 поленских зрна брезе, а граница која се сматра оптималном је 60!

– Савет алергичнима на полене дрвећа је да избегавају да бораве напољу, наручито када је сунчано, а дува благ ветар, јер тада је поленових зрна у ваздуху највише – каже Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине. – Чињенице је да нас маске донекле штите, али када је концентрација алергена тако велика мора да дође до рекације. Зато би сви који су погођени овим здравственим проблемом требало да луфтирају просторије у којима бораве тек увече и да се стрпе до почетка маја када полен дрвећа почиње да јењава, а нарочито полен брезе.

Доктор Жикица Јовичић, алерголог и имунолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да су „прва линија одбране“ од алергија антихистаминици:

– Идеално би било да лекар пропише одговарајућу терапију, али с обзиром на то да актуелна пандемија прилично отежава одлазак код специјалисте, саветујем алергичнима да пију антихистаминике, до два дневно највише.

Како доктор Јовчић каже, антихисатминик делује већ сат времена након што се попије, али за пун ефекат који се постиже овом групом лекова неопходно је пет до шест дана.

– Када антихистаминици нису довољни да би се ублажили симптоми, неопходан је одлазак лекару, јер би у терапију требало да се укључе кортикостероиди или леукотријенски антагонисти, зависно од тегоба – напомиње наш саговорник.

Посебну групу болесника представљају асматичари којима поленске алергије могу да узрокују гушење.

– Они који ових дана имају гушење и сув, надражајан кашаљ, док не стигну до лекара, могу да користе брзоделујуће бронходилататоре и њима највише да се инхалирају до два пута дневно, све преко те дозе се без савета лекара не препоручује.